Slobodno vrijeme
Tehnologija
Kraj knjiga?
10.09.2009. 12:00
Izvor: info.ba
Kraj knjiga?
Cushing Academy u New Englandu (SAD) je odlučila da svoju biblioteku “unaprijedi“ tako što će sadašnjih 20.000 knjiga zamijeniti sa 18 Amazon Kindlea i Sony Readera. Prema pisanju Bostonskog Globea, ova škola je odlučila kompletan fond knjiga zamijeniti sa elektronskim čitačima knjiga koje će imati pristup Internetu. Biblioteka će se tako transformisati u tiho mjesto za rad na laptopima i elektronskim čitačima knjiga.
Predstavnici akademije kažu da će uložiti ukupno 500.000 USD u ovaj projekat, te da očekuju da će značajno olakšati rad svojim studentima, jer će im na raspolaganju biti milioni knjiga raspoloživih na Internetu. Prema njihovim podacima, prosječan broj iznajmljenih knjiga se kretao oko broja 48, što je prilično mali broj. Još jedan zanimljivi podatak, koji je istovremeno i pomalo bizaran, je da će se na elektronske čitaće potrošiti svega 10.000 USD dok će nabavka cappuccino mašina koštati 12.000 USD. Nije poznato na šta će biti potrošen ostatak sume, ali se pretpostavlja da se radi o građevinskim radovima.
Iako se radi o relativno maloj i nepoznatoj obrazovnoj ustanovi, može se reći da se radi o presedanu koju bi lako mogao da se prenese na veći broj škola i univerziteta, te tako zapravo označi početak nove epohe kada je učenje, ali i čitanje, u pitanju.