Slobodno vrijeme
Tehnologija
Sretni i otac i majka i djeca i cuko...
17.09.2009. 12:00
Izvor: Dnevni avaz
Sretni i otac i majka i djeca i cuko...
Ne, ovo nije Toyota Corolla Verso, ovo je samo Verso, novi monovolumen najvećeg svjetskog proizvođača automobila, koji će od sada biti model sam za sebe i svoju klasu.
Tokom testiranja Versa bilo je nebrojeno mnogo pitanja na tu temu. "Je li ovo Corolla Verso?" Postalo je dosadno sve ponovo objašnjavati, da to nije to. Ipak, pitanje je na mjestu, jer je ogromna sličnost između stare Corolle Verso i ovog Versa.
Uostalom, ovo je njegov nastavak, MPV verzija, porodični multifunkcionalni automobil za koji ćete dati podosta novca, ali s kojim ćete moći sve što želite. Kao Fordov S-Max, Citroenov C4 Picasso ili Renaultov Scenic. Zadovoljni i otac i majka i djeca i cuko...

Stara filozofija
Toyota kao Toyota, vjerni su staroj filozofiji. Model je nov, ali je opet beizražajan, neupadljiv, neatraktivan, bezličan... Na njemu ničega u šta bi se čovjek mogao zagledati, sve dok ne sjedne u njega, ne pokrene motor, pritisne gas i malo se provoza. Onda potpuno promijeni mišljenje i bude sretan što ga niko osim ponekog bezazlenog čikice s brkovima ne gleda.
Izvana ga nema potrebe opisivati. Iznutra - svega i svačega. Ključ ne morate nikad izvaditi iz džepa, jer se automobil otključava i osvjetljava vašim prilaskom, a pokretanje motora je na dugme.
Po ulasku u automobil možete elektronski otvoriti unutrašnji poklopac krova, nakon čega vam se kroz staklo ukazuje sav nebeski beskraj. Svjetla kao u nekom luksuznom lobiju, naročito straga, jer se stakleni krov proteže duboko prema zadnjem dijelu automobila.
Beizražajan, neupadljiv, neatraktivan, bezličan...
Prvo što upada u oči je instrument-tabla, ispod vjetrobranskog stakla. Nije na sredini, već je malo pomjerena i zakrenuta prema vozaču. Brojke su narandžaste, podloga je diskretno crvena, a svjetlo se automatski zatamnjuje i pojačava zavisno od količine svjetlosti u kabini. Ostalo je riješeno dosta konzervativno, sve je na svom mjestu, dok na kvalitet izrade ne treba trošiti riječi, pošto je sve visokokvalitetno.
Prostora je jako mnogo. Natrag mogu komotno sjediti tri osobe, koje za glavu i koljena imaju dosta prostora. Prednja i drugi red sjedala imaju 20 mm duži sjedeći dio, a potonja i veći raspon pomicanja (195 mm), za što veći dio zasluga ide i na račun Easy Flat sistema slaganja sjedišta sa čak 32 dostupne kombinacije. Osim toga, tu je i treći red sjedala.
Jednostavnije korištenje i unaprijeđena udobnost nisu jedine prednosti, jer dodatni plus Verso bilježi i u prtljažniku. Kad je svih sedam sjedala u funkciji, vlasniku je na raspolaganju 198 litara korisnog tovarnog prostora, a mjereno do krova, ovisno o konfiguraciji, raste sve do 1,7 kubika. Ako u razmatranje uzmemo sve pretince, uključujući i podne, sedam osoba ima gdje potrpati svoje stvarčice tokom vožnje.
Ono što iznutra malo vadi živce je automatsko zaključavanje. Nikome nema izaći dok vozač na dugme ne otključa automobil.

Mrvi cestu
Sada ćemo malo o motoru. Sama informacija da je riječ o 2,2-litarskom dizelašu, napravljenom po Toyotinoj Optimal drive filozofiji (maksimum snage, minimum potrošnje), govori da je testni model imao impresivan pokretački sklop. Pun kao automobili mađarskih turista na Jadranu 1988. godine, Verso s lakoćom mrvi cestu pred sobom. Raspoloživih 180 KS uz impresivan obrtni momenat od 400 Nm daju mu strašnu snagu, a automobil se i u najgorim krivinama ceste drži kao zaliljepljen, bez ikakvog naginjanja.
Ono što posebno treba istaći je da ne morate često prebacivati brzine. Verso će odlično povući u bilo kojoj, na bilo kojem broju obrtaja, a za bolju ekonomiju, na instrumentalnoj tabli imate pokazivač za prebacivanje stepena prenosa. Tih 180 KS na testu je trošilo manje od osam litara.
Zaključak - odličan automobil, dostojan Toyote i izazov za konkurenciju. Nije jeftin, ali koja je Toyota jeftina i da li bi bila to što jeste da nije skuplja od konkurenata?

Lična karta
Dimenzije
d/š/v (mm) ..................... 4.440 / 1.790 / 1.620
masa praznog vozila (kg) ......................... 1.635
prtljažnik (l) ................................................ 743

Motor
zapremina (ccm) ..................................... 2.231
najveća snaga (KS/o/min) ........... 177 / 3.600
okretni moment (Nm/o/min) .... 400 / 2.000

Performanse
najveća brzina (km/h) ............................. 210
ubrzanje 0-100 km/h (s) ............................ 8,7
potrošnja grad/otv./komb. (l) ... 7,4 / 5,2 / 6,0

Cijena testnog modela
do registracije........................................

Prebogata serijska oprema
Verso je dostupan sa dva benzinska (1,6 od 132 i 1,8 od 147 KS) i dva dizelska motora (2,0 od 126 i 2,2 od 180 KS). Dizelaš 2,2 u ponudi je i sa šestostepenim automatskim mjenjačem. Cijena starta od 33.542 KM, s tim što je u toku akcija po kojoj je moguće kupiti model za manje novca.
Oprema je podijeljena u pakete Terra, Luna, Sol i Sport (samo uz 2,2-litarski dizelski model), dok su dostupna i dva dodatna paketa Storage i Chrome Pack.
Osnovna razina opreme uključuje cjelokupnu sigurnosnu logistiku (sedam zračnih jastuka, ABS/EBD, VSC+, HAC, itd), te dugačak korisnih stvari poput manuelnog klima uređaja, audio sistema, elektrifikacije, bočnih ojačanja, sklopivog trećeg reda sjedala, putnog računala, povlačenja papučica i upravljača pri sudaru, Aux ulaza, utičnice, toniranih stakala...

Projekcija na retrovizoru
Dok većina ostalih proizvođača displej za kameru postavlja na centralni greben, Toyota je to u Versu riješila na drugi način.
Prebacivanjem mjenjača u vožnju unatrag, na lijevoj strani unutrašnjeg retrovizora pojavi se malil ekran koji vrlo realistično oslikava okolinu iza automobila.