Slobodno vrijeme
Tehnologija
Trikovi za snimanje dobrog videomaterijala
22.09.2009. 12:00
Izvor: Dnevni avaz
Trikovi za snimanje dobrog videomaterijala
Uvećavanje, naročito kada se radi o digitalnom zumiranju, najčešće za posljedicu ima snimke koji izgledaju amaterski...
Bez obzira na to snimate li kućni video vrhunskom kamerom ili nekom malo slabijom, na kvalitet snimka presudno utječe vaše umijeće, a ne oprema. Da biste od svog amaterskog filma napravili dobar snimak, potrebno vam je malo znanja o kameri, načinu snimanja, a pomoći će i nekoliko trikova.

Koristite tronožni stativ kad god ste u prilici - Titrav videozapis, kakav je čest pri snimanju kućnih videouradaka, brzo postaje zamoran za gledanje. Ako snimate u pokretu, trudite se da vam ruke što manje podrhtavaju, a naknadno obradite dijelove u kojima se kamera previše tresla. Ipak, najbolje je koristiti tronožni stativ za kameru.

Koristite mikrofon - Nikako ne potcjenjujte važnost dobrog zvuka, jer je on bitan jenako kao i slika. Noviji tipovi digitalnih kamera omogućavaju priključivanje spoljašnjih mikrofona, pomoću kojih se snima znatno kvalitetniji zvuk.

Izbjegavajte tamne prostorije - Slabo osvjetljenje učinit će da snimci izgledaju zrnasto, osim ako imate vrlo kvalitetnu videoopremu. Snimajte pod što jačim svjetlom, a ako morate raditi pri slabom svjetlu, povežite dodatnu lampu na kameru.

Ne zumirajte bez potrebe - Uvećavanje, naročito kada se radi o digitalnom zumiranju, najčešće za posljedicu ima snimke koji izgledaju amaterski. Dok uveličavate, kamera samo povećava centralni dio slike, a to kao rezultat daje mutniji snimak. Ukoliko želite približiti objekt, pomjerite se vi.

Bez specijalnih efekata - Većina kamkordera, čak i neki digitalni fotoaparati, nude filtere za specijalne efekte kao što su smeđi tonovi i izgled starog flma. Snimak će izgledati bolje ako ga napravite na uobičajen način, a efekte primijenite naknadno, pomoću programa za obradu videa.

Snimajte i okruženje

Ako snimate ne samo najvažnija zbivanja nego i okolinu, snimke ćete kasnije moći iskoristiti i za razvoj priče ili objašnjenje situacije. Tako, ako snimate fudbalsku utakmicu svog sina, snimite i ljude na tribinama, loptu koja leti u gol ili stopala fudbalera. Kada dođe vrijeme za obradu, možete ubaciti te snimke da bi video bio zanimljiviji.