Slobodno vrijeme
Tehnologija
Test Peugeot 206+ 1.4E Urban
29.09.2009. 12:00
Izvor: Sarajevo - X
Test Peugeot 206+ 1.4E Urban
Potez kojim je Peugeot doslovno reanimirao model 206 nije ništa novo u autoindustriji, i mnogi proizvođači su na sličan način svoje prošle modele prilagođavali i značajno popravljali svoje ukupne prodajne rezultate nudeći tržištu znatno pristupačniju opciju od novijih i pomodnih modela. Ipak, Peugeot je sa 206-icom koja je dobila „Plus“ dodatak u imenu ipak napravio velik i prilično temeljit posao. Upravo taj „plus“ najbolje definiše koliko je novih i boljih stvari dobio 206, dok se nakon vožnje opravdano postavlja pitanje ima li mjesta i za pokoji minus.
Prije svega, ionako dobro prihvaćen dizajn izvornog modela dobio je prilično radikalne izmjene za potrebe „odlazećeg“ modela. Tako će rijetko ko pri pogledu sprijeda biti u stanju shvatiti da pred sobom ima modernizovani 206, a ne već poznati 207. Razlike u izgledu prednjeg dijela 206-ice i 207-ice su zaista minimalne, što u svakom slučaju ide na ruku 206-ici Plus u procesu nove afirmacije na tržištu. Tek pogled na bokove otkriva poznatu kompaktnu siluetu, koja se čini gotovo poddimenzioniranom u odnosu na velika prednja svijetla i dominantan otvor za zrak na prednjem dijelu. Na bokovima novosti predstavljaju tek novodizajnirani ukrasni poklopci čeličnih naplataka, ili u slučaju testnog automobila aluminijski naplaci. Zadnji dio je mnogo suptilnije prerađen, pa iako je dobio novooblikovani odbojnik i drugačija stop svjetla ipak iz svakog svog centimetra i dalje plijeni poznatim šarmom 206-ice.
Uz nešto drugačiji oblik zadnjeg odbojnika, dobrim detaljem se čini smještaj zadnjih svjetala za maglu u sam odbojnik, dok vezu sa novim modelima najviše čine stop svjetla koja su dobila savremeniju grafiku i djelimično LED osvjetljenje. U sakom slučaju, iako ovakav 206 čini neobičnu kompilaciju novih i već odavno poznatih rješenja, ne može se osporiti da su u Peugeotu opet uspjeli ponuditi skladan i privlačan gradski automobil. Ono što je mnogo više sporno od samog izgleda je upitan nivo kvaliteta završne obrade, koji je, barem sudeći po testnom automobilu, bio na višem nivou kod prethodnika. Naime, neki spojevi na karoseriji, kao oni između poklopca prtljažnika i stop svjetala, neprimjereno su veliki i odstupaju od standarda na koje smo navikli kod savremenih automobila, pogotovo onih sa Zapada.
Unutrašnjost je, možda, pretrpjela i radikalnije izmjene od vanjskog izgleda. Naime, vrlo malo toga je ostalo od, većini poznate, 206-ice. Prije svega sam kokpit je potpuno preoblikovan i usklađen sa estetskim normama koje je nametnula 207-ica.
Ono što će vozača svakako obradovati je novi upravljač koji je mnogo ugodniji ali i privlačniji, kao i novi instrumenti koji su ostali jednako jednostavni ali su ujedno i nešto pregledniji i moderniji. Centralna konzola je djelimična kopija one iz modela 207, pa je tako gornji dio sa ventilacionim otvorima i info displejem gotovo isti kao u 207, dok je donji dio gdje su komande audio uređaja i klima uređaja ipak nešto rustikalnije i prije svega prilagođene starijim i jeftinijim komponentama. S obzirom na to da 206+ nije dobio veću karoseriju ponuda prostora u kabini je ostala ista, ali su putnici dobili nova sjedišta koja su znatno udobnija. Ono što će vjerovatno razočarati one koji su voljeli dinamičan duh 206-ice je položaj sjedenja iza upravljača. Naime, izvorni 206 je bio hvaljen upravo po odličnoj i niskoj vozačkoj pozciji, ali su se u Peugeotu za 206+ predomislili i prioritete stavili pred pasivnu sigurnost i samu preglednost. Očekivano, nivo kvaliteta ugrađenih materijala u unutrašnjosti nije na zavidnom nivou, jer i ne bi bilo logično da 206+ bude jednako kvalitetan kao i skuplji i mlađi model.
Baš kao i u slučaju karoserije, postavke ovjesa su ostale iste, što uz nepromjenjenu ukupnu masu znači da se 206+ vozi na isti način kao i njegovi prethodnici. U suštini ovjes je pogodan dinamičnijoj vožnji, a iako je napravljen solidan kompromis između mekanog i udobnog ovjesa sa tvrdim i direktnim ponašanjem u vožnji, ni u ovom slučaju nije bilo moguće izbjeći „skakutanje“ po kratkim poprečnim neravninama koje nije ni udobno niti pogoduje brzoj vožnji. Kao odličan izbor za ovaj automobil nameće se upravo 1,4-litarski benzinski motor, koji ujedno predstavlja i najsnažniju benzinsku opciju. Iako ukupnih 75 KS ne zvučni nimalo obećavajuće, činjenica da je riječ o gradskom kompaktu stare garde u ovom slučaju ima pozitivan efekat, pa mala ukupna masa dozvoljava ovom motoru da pokaže svoju okretnost i odličan temperament. U gradskim uslovima je i više nego dovoljan, dok će dah izgubiti tek na visokim brzinama ili pod većim opterećenjem na „otvorenom“ putu. Ujedno, prilično skromna žeđ za benzinom čini ga možda i boljom opcijom od nešto skupljeg i slabijeg HDi dizelaša. Ono što se pogonskoj grupi može spomenuti kao zamjerka je i mjenjač, koji je istina značajno poboljšan u odnosu na onaj iz starog 206, ali iako je sada mnogo precizniji predugi hodovi mogu zasmetati bez obzira na režim vožnje, dok sama buka prilikom izmjene stepeni prenosa može gotovo ometati razgovor putnika.
U svakom slučaju, Peugeot 206+ se čini izuzetno dobrom opcijom za sve one kupce kojima 207 predstavlja prevelik finansijski zalogaj, a ujedno i nemaju potrebe za prostorom i luksuzom koje 207 nudi. Ujedno, jasno je da je Peugeot možda napravio i najtemeljitiji posao oživljavanja starog modela, zbog čega je još veća šteta da ga od potpunog uspjeha dijeli tek nekoliko važnih detalja. Uz smanjen standard završne obrade i manjkavu zvučnu izolaciju, najveći problem bi mogao biti ipak finansijske priorode. Naime, ovakvi modeli se svrstavaju u niskobudžetne projekte koji bi trebali za znatno manji iznos novca ponuditi skrominiju verziju aktuelnog modela. Ipak, sa cijenom od skoro 22 hiljade konvertibilnih maraka za model iz sredine ponude Peugeot je možda umanjio konkurentnost 206-ice Plus, koji bi sa neznatno manjom cijenom jasno mogao postati bestseller u stilu kako je to nekada izvorni 206 i bio.

Osnovni podaci o testnom automobilu
Peugeot 206+ 1.4E Urban
Radnja zapremina motora: 1.360 ccm
Snaga: 55 kW/75 KS
Dimenzija d/š/v: 3.872mm/1903mm/1,446mm
Zapremina prtljažnika: 270 l
Prosječna potrošnja: 8,4 l/ 5,0 l/6,3 l na 100 km
Maksimalna brzina: 170 km/h
Serijska oprema: Kodirani kljuc, varijabilni servo upravljač, ABS, centralno zaključavanje, električni podizači prednjih stakala, zračni jastuk za vozača i suvozača, manuelni klima uređaj, atermički vjetrobran, čelični naplaci 14 inča sa ukrasnim poklopcima SPA, radio CD uređaj sa šest zvučnika
Dodatna oprema: Metalik boja, svjetla za maglu
Cijena sa PDV-om: 21.435,57 KM