Slobodno vrijeme
Tehnologija
Volvo radi na sigurnosti svojih električnih vozila
06.10.2009. 12:00
Izvor: Sarajevo-x
Volvo radi na sigurnosti svojih električnih vozila
Volvo trenutno provodi izuzetno opsežnu i temeljnu analizu različitih sigurnosnih scenarija za vozila sa električnim pogonom. Napredni automatizirani monitoring stanja baterija i optimalno smještanje, te zaštita istih u trenutku udesa, nesumnjivo će rezultirati sveobuhvatnim paketom sigurnosti najviše klase.
Uvodi identične sigurnosne standarde za sva svoja vozila, bez obzira na vrstu pogonske tehnologije. Cilj prije svakog lansiranja novog automobila, jeste učiniti ga maksimalno sigurnim, a sigurnosne mogućnosti automobila mogu značajno varirati u zavisnosti od vrste pogonske tehnologije.
"Potpun pristup i realni vozni uslovi su oduvijek početna tačka za rad na sigurnosti Volvo vozila. Bazirano na našoj bogatoj bazi podataka dobijenih od stvarnih udesa, mi znamo gdje leži fokus svakodnevnih situacija u saobraćaju. Solucije koje smo razvili za naše nadolazeće električne automobile, uzima u obzir situacije unikatne za ovu vrstu vozila", ističe Thomas Broberg, sigurnosni ekspert.
Volvo sigurnosni testovi obavljaju se u nekoliko različitih faza. Prvo na nivou komponenti, zatim na nivou sistema, te konačno na nivou cjelokupno sastavljenog automobila. Testiranja se vrše virtualno u kompjuteru, ali i fizički u naprednim crash-test centrima.
"Trenutno provodimo testove na nivou komponenti, kako bismo uvidjeli uticaj naglog kočenja i naknadnog udesa uz različitih uglova. Također po prvi put provodimo ospežna testiranja svih tehnoloških komponenti električnih vozila", otkriva Thomas Broberg.
Volvo uspješno koristi unikatna know-how iz stvarnih saobraćajnih uslova prilikom detaljnih testiranja i verifikacije. Povrh toga, kompanija cjelokupan testni režim bazira na zahtjevima i protokolima vodećih instituta za sigurnost.
"Vremenom bi mogli otkriti da su električna vozila sigurnija od onih sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem. Inovativnu električnu tehnologiju vidimo kao uzbudljiv izazov čak i sa sigurnosnog aspekta", dodaje Broberg.
Svi postojeći Volvo sigurnosni sistemi bit će dostupni i u električnim vozilima ove kompanije. Međutim, električni pogon dodaje nove sigurnosne scenarije, koji se moraju uzeti u obzir.
U radu na sigurnosti, koji trenutno obavljaju na polju elektrifikacije, Volvo sigurnosni eksperti pedantno analiziraju pet faza udesa i razvijaju unikatne solucije za baterije i zaštitu putnika.
1. Normalna vožnja: Opsežan i napredan sistem monitoringa osigurava da svaka ćelija održava ispravnu voltažu i optimalnu radnu temperaturu, regulacijom sistema hlađenje. To je izuzetno važno kako za sigurnost, tako i za kapacitet baterija. U slučaju bilo kakve devijacije, baterije se preventivno isključuju.
2. Konflikt: Baterije u Volvo plug-in hibridnom vozilu teže oko 150 kg. Ova dodatna masa stvara nove uslove vozne dinamike i pogoršava ponašanje vozila prilikom naglih manevara izbjegavanja. Postojeće Volvo platforme i kočioni sistem mogu savladati dodatnu masu, a Volvo DSTC sistem dinamičke stabilnosti i kontrole trakcije dodatno pomaže vozaču.
3. Izbjegavanje: Ukoliko je kolizija neizbježna, a vozač ne uspije savladati novonastalu situaciju, vozilo samostalno aktivira sigurnosne sisteme poput upozorenja na koliziju, naprednog kočenja ili City Safety sistema kako bi se izbjegao kontakt. Ovi sistemi uspješno funkcionišu u električnom vozilu, kao i u svakom drugom vozilu.
4. Kolizija: Kako bi se smanjile posljedice kolizije, baterije su dobro osigurane na stražnjem dijelu vozila između kučišta točkova, daleko od zone gužvanja. Baterija je također izuzetno čvrsto uokvirena. Kroz Volvo studije stvarnih udesa, sigurnosni inženjeri znaju da ova lokacija baterija pomaže u zaštiti istih prilikom naleta na stražnji dio vozila. Osim toga, čelične grede i ostali dijelovi strukture oko baterija su ojačani, kako bi smanjili uticaj kolizije na iste. Ukoliko je baterija oštećena, te dođe do isticanja gasa, specijalni odvodi „vode“ gas ispod vozila daleko od kontatka sa putnicima. U slučaju ekstremno visokih temperatura, putnici su zaštićni zahvaljujući specijalnoj kapsuli u kojoj se baterija nalazi. U samom trenutku udarca, senzori povezani sa baterijom šalju informaciju o koliziji do kompjutera u automobilu, koji automatski gasi dovod energije, kako bi se izbjegao eventualni kratki spoj.
5. Nakon kolizije: Baterija posjeduje sigurnosni prekidač, koji se ponaša poput kućnog uzemljenja. On gasi i izolira bateriju ukoliko dođe do promjena u naponu ili se kablovi spoje pod uticajem udesa. Volvo usko sarađuje sa službama spašavanja, dajući im detaljne instrukcije kako pristupiti izvlačenju unesrećenih iz Volvo vozila.
Vozila su opremljena automatskim priključkom, koji omogućava brzo i sigurno prikopčavanje vozila na izvor struje.
Volvo i proizvođači baterija posjeduju izraženu odovornost kada je u pitanju proizvodnja i reciklaža. To osigurava odgovarajuće pohranjivanje baterije kada dostigne kraj svog radnog vijeka.