Slobodno vrijeme
Tehnologija
Novi svjetski rat moguć u cyber prostoru
08.10.2009. 12:00
Izvor: sarajevo-x
Novi svjetski rat moguć u cyber prostoru
Sljedeći svjetski rat mogao bi da se dogodi u cyber prostoru, upozorio je danas šef odjeljenja UN za komunikacije Hamadun Ture, a stručnjaci su pozvali na preduzimanje akcije radi sprečavanja cyber napada.
"Sljedeći svjetski rat mogao bi da se dogodi u cyber prostoru i to bi bila katastrofa. Moramo da osiguramo da sve zemlje shvate da u takvom ratu niko ne bi bio supersila", rekao je Ture tokom Svjetskog sajma telekoma u Ženevi.
Zvaničnik UN dodao je da bi "pad mreža ubrzo doveo do zastoja bilo koje države" i naglasio da "niko nije imun na cyber napad".
Ture je ocijenio da su države postale "suštinski zavisne" od tehnologije u oblastima trgovine, finansija, zdravstvene zaštite, službi hitne pomoći i distribuciji hrane.
"Najbolji način da se pobijedi u ratu jeste da se sukob izbjegne", naglasio je zvaničnik UN.
Cyber kriminal postaje sve rasprostranjeniji sa rastom uticaja interneta na svakodnevni život ljudi. Napadi se često izvode alatkama za "phishing", pomoću kojih hakeri dolaze do podataka o korisničkim nalozima i šiframa na raznim servisima.
Američki sekretar za državnu bezbjednost Janet Napolitano izjavila je prošle sedmice da je dobila zeleno svjetlo za angažovanje 1 000 eksperata u oblasti informatičkih tehnologija radi jačanja odbrane SAD od cyber prijetnji.
Južna Koreja planira da obuči 3 000 "cyber šerifa" do sljedeće godine, kako bi zaštitila poslovanje državnih i privatnih firmi.