Slobodno vrijeme
Tehnologija
U SAD sagrađen prvi električni putni koridor
13.10.2009. 12:00
Izvor: Dnevni avaz
U SAD sagrađen prvi električni putni koridor
Ostvaruje se progonoza stručnjaka da dolazi epoha vozila na struju...
Američki proizvođač električnih automobila "Tesla" i kompanija za instalaciju solarnih ćelija "Solar siti" sagradili su prvi električni putni koridor u Americi na putu San Francisko - Los Anđeles, čime se ostvaruje progonoza stručnjaka da dolazi epoha vozila na struju.
Priključci su za sada samo za skupe automobile marke "Tesla", koji koštaju oko sto hiljada dolara, ali kompanija ističe da će kasnije opremiti stanice i priključcima za druga električna vozila.
Punjenje sasvim prazne baterije preko običnog kućnog priključka traje i duže od 24 sata, ali preko novih priključaka može da se obavi za svega par sati, dok ručate ili se odmarate, rekao je "Glasu Amerike" koosnivač "Solar sitija" Piter Rajv.
Stanice imaju solarne ćelije, pa sva energija dolazi od kalifornijskog sunca, istakla je predstavnica "Tesla motorsa" Rejčel Konrad.
Sledeća etapa biće veza sa Sakramentom, rekao je Rajv i dodao da se planira da, vremenom, budu povezani svi važniji gradovi u zemlji.
Vlade mnogih zemlja, kao i auto-kuće, ulažu ogroman novac za istraživanja u oblasti "zelenih" tehnologija, a ovogodišnji Sajam automobila u Frankfurtu, jedna od najvećih svjetskih smotri najnovijih dostignuća u autoindustriji, prošao je u znaku prave električne revolucije.
Svaki proizvođač koji drži do sebe u Frankfurt je donio bar jedan električni automobil, kao gotov proizvod ili kao koncept. Pojedine kompanije, kao što je "Reno", predstavio je čak četiri modela na struju.
"Folksvagen" se nada da će prvi električni automobil prikazati na tržištu 2013. godine.
"Pežo" će svoj model "iOn", konstruisan u saradnji sa "Micubišijem", pustiti u prodaju već krajem naredne godine, dok je "Mercedes" u Frankfurtu izložio tri ekološka noviteta na različite pogone, među kojima i kombinacije benzinskog i elektromotora koji naizmjeničko pokreću vozilo.