Slobodno vrijeme
Tehnologija
Nokia tuži Apple: iPhone krši 10 patenata!
29.10.2009. 12:00
Izvor: 24 sata
Nokia tuži Apple: iPhone krši 10 patenata!
Nokia je podigla tužbu protiv Applea zbog navodnog kršenja 10 patenata vezanih uz mobilne telefone. Prema tvrdnjama iz Nokie tužba je podignuta jer je Apple odbio licencirati sporne patente.
Svi modeli Appleovog iPhonea, počevši od originalnog predstavljenog 2007., navodno krše Nokijine patente te je zatkokompanija od suda u američkom gradu Delawareu zatražila zabranu prodaje iPhonea i neodređenu odštetu.
Nokia ističe kako je već sklopila sporazume za licenciranje spornih tehnologija sa 40 drugih kompanija, uključujući većinu vodećih proizvođača mobilnih telefona. Apple je do sada odbio sarađivati, te je zato kompanija bila prisiljena kao zadnju mjeru pokrenuti sudski spor protiv Applea zbog kršenja njenih patenata. Prema tvrdnjama iz Nokije, oni su uložili više od 40 milijardi eura u razvoj tehnologija za mobilnu komunikaciju, a spornih 10 patenata vezano je uz bežični prenos podataka, kodiranje govora, sigurnost i kriptovanje podataka.
Prema procjenama analitičara, Nokia ovom tužbom ne želi stvarno zabraniti prodaju iPhonea, već samo dobiti pravednu nadoknadu za korištenje svojih tehnologija. Procjenjuje se kako Nokia želi nadoknadu u iznosu od 1 do 2% cijene svakog iPhonea, što je između 6 i 12 dolara po uređaju. Obzirom da je do sada prodano oko 34 miliona iPhonea širom svijeta, Nokia bi ukupno na račun do sada prodanih uređaja mogla dobiti između 204 i 408 miliona dolara.
Apple za sada nije komentarisao ove optužbe.