Slobodno vrijeme
Tehnologija
Sahara će napajati Evropu strujom
05.11.2009. 12:00
Izvor: Dnevni avaz
Sahara će napajati Evropu strujom
Struja će se proizvoditi od solarne energije i potom će se prenositi u Evropu
Konzorcijum 12 evropskih kompanija objavio je danas incijativu za razvoj velikog solarnog projekta u pustinji Sahari, radi napajanja Evrope električnom energijom od 2015. godine.
Cilj "Industrijske inicijative dezertek" jeste da se na ovaj način do 2050. godine zadovolji 15 odsto evropskih potreba za energijom, prenosi BBC.
Među kompanijama koje su ušle u zajednički projekat vrijedan 400 milijardi eura su „Dojče banka“, „Simens“ i energetski provajder "Eon".
Planom je predviđeno da se struja proizvodi od solarne energije i potom prenosi u Evropu putem velike elektrodistribucione mreže na sjeveru Afrike i Bliskom istoku.
Prva faza biće izgradnja velikih polja sa pločama za prikupljanje solarne energije u Sahari.
Ploče se sastoje od paraboličnih ogledala koja usmjeravaju Sunčeve zrake u cisterne sa vodom. Zagrijana voda će pokretati parom turbine i proizvoditi elektricitet 24 časa dnevno, bez prekida tokom čitave godine.
Električna energija potom će biti transportovana na daleka odredišta u Evropi uz pomoć modernih kablova sa minimalnim gubitkom energije tokom prenosa.
Ova inicijativa ima podršku Vlade njemačke kancelarke Angele Merkel, koja je izrazila želju da se umanji zavisnost od ruskih zaliha gasa.