Slobodno vrijeme
Tehnologija
Bolji život uz robote: iRobot sprema robote za medicinsku njegu
10.11.2009. 12:00
Izvor: 24 sata
Bolji život uz robote: iRobot sprema robote za medicinsku njegu
Firma iRobot, u javnosti poznata po robotu usisivaču Roombi i po razvoju vojnih robota, objavila je da otvara odjel koji će se baviti razvojem robota za medicinske usluge.
iRobot širi svoje poslovanje te smatra da će se u budućnosti dobro zarađivati robotizovanom medicinskom njegom. Na konferenciji o medicinskoj tehnologiji i zdravstvenoj njezi TEDMED 2009 iRobot je objavio da osniva odjel čija će zadaća biti razvoj robota za primjenu u medicini. Voditelj poslovne jedinice bit će Tod Loofbourrow. Kao jedan od ciljeva razvoja naveo je robote koji bi pomagali starim i nemoćnim osobama da što duže zadrže svoju nezavisnost o drugim ljudima.

iRobot je postao poznat kada je u prodaju pustio komercijalnog robota Roombu čija namjena je samostalno usisavanje prašine sa podova bez ikakva ljudskog uplitanja. U vremenu od 2002. kada je robot pušten u prodaju pa do 2008. prodano je više od dva i pol miliona Roombija. Cijelo to vrijeme iRobot je radio na drugim projektima od kojih je najvažniji i finansijski najisplativiji onaj za američku vojsku.

Osim vojnih robota, kojima je primarna namjena izviđanje i manipulisanje potencijalno eksplozivnim napravama, iRobot proizvodi slične robote za policijsku namjenu, ali i za timove za spašavanje. Neki od iRobotovih proizvoda plove ispod morske površine kao što je Ranger, razvijen za podmorska istraživanja, ali i za traženje pomorskih mina.