Slobodno vrijeme
Tehnologija
Zemaljski muzej BiH: Predstavljen projekat "Digitalni katalog stećaka"
03.12.2009. 12:00
Izvor: 24sata
Zemaljski muzej BiH: Predstavljen projekat "Digitalni katalog stećaka"
Digitalni katalog stećaka" naziv je projekta koji je u organizaciji Elektrotehničkog fakulteta Sarajevo i Zemaljskog muzeja BiH predstavljen danas u Sarajevu.
Riječ je o interaktivnom digitalnom katalogu koji omogućava da se klikom na šematski prikaz izložbe stećaka otvori web-stranica pojedinog objekta sa 3D modelom, koji se može okretati i razgledati korištenjem odgovarajućeg softvera.
Koordinatorica projekta, profesorica na Elektrotehničkom fakultetu (ETF) u Sarajevu Selma Rizvić istakla je za Fenu da je katalog rezultat saradnje ETF-a sa Zemaljskim muzejom BiH koja je omogućila studentima Masters studija ETF-a da u okviru predmeta "Numerička grafika i animacija" uče 3D modeliranje tehnikom fotogrametrije.
Ona navodi da je riječ o tehnici koja podrazumijeva kreiranje 3D modela objekta iz njegovih fotografija primjenom softvera "Photomodeler".
"Model generisan na ovaj način dalje se dorađuje u 3ds max-u da bi se postigao što realističniji izgled", kazala je ona.
U okviru laboratorijskih vježbi iz pomenutog predmeta, svaki student je imao zadatak da modelira po jedan objekat iz kolekcije stećaka koji se čuvaju u botaničkom vrtu Zemaljskog Muzeja BiH, te izložbi ili drugih odgovarajućih objekata iz muzejskih zbirki.
Interaktivni katalog će Muzeju biti dostavljen u formi DVD-a, kako bi ga mogao distribuirati kao suvenir. Ta se aplikacija također može postaviti i na touch-panel displej u Muzeju kako bi bio na raspolaganju posjetiocima, ali i na muzejsku web-stranicu.