Slobodno vrijeme
Tehnologija
Chevrolet Volt prvi električni automobil u SAD-u
10.12.2009. 12:00
Izvor: Sarajevo - X
Chevrolet Volt prvi električni automobil u SAD-u
General Motors će uložiti 336 miliona USD u centar za proizvodnju vozila Detroit-Hamtramck koji će 2010. godine početi s proizvodnjom Chevrolet Volta, električnog automobila s produženim dometom.
Ovime će ukupna GM-ova ulaganja vezana za Volt u saveznoj državi Michigan iznositi oko 700 miliona USD, i to raspoređena na osam proizvodnih pogona. Detroit-Hamtramck će biti mjesto na kojem će se finalno sklapati Volt uz korištenje alata iz Grand Blanca, litij-ionskih baterija koje će dolaziti iz GM-ovog postrojenja Brownstown Twp., radilica i spojnih klipova iz Bay Cityja te Voltovog 1,4-litarskog motor-generatora iz Flinta.
Volt će izlaziti s već postojeće proizvodne trake u tvornici Detroit-Hamtramck. Sklapanje prototipnih verzija Volta kreće na proljeće, a početak prave proizvodnje zakazan je za kraj 2010. Proizvodnja Volta za europska tržišta počet će krajem 2011. godine.
"Očekujemo da će tvornica Detroit-Hamtramck biti prva u SAD-u u vlasništvu velike automobilske kompanije koja će proizvoditi električni automobil. Početak je to velike revolucije čiji su temelji udareni 2007. godine kada je ideja Volta prvi put predstavljena svijetu na Sjevernoameričkom međunarodnom sajmu automobila u Detroitu“, rekao je Jon Lauckner, potpredsjednik razvoja proizvoda u General Motorsu. „Otada je broj naših partnera, ali i konkurenata značajno narastao, no natjecanje i suradnja će samo ubrzati razvoj tehnologije i infrastrukture iza električnih automobila.“
Osim GM-ovih 700 miliona USD ulaganja u proizvodnju vezanu za Volt, i puno drugih dobavljača, komunalnih poduzeća i organizacija također ulaže u Michigan i SAD aktivno podupirući proizvodnju Volta i razvoj električnih vozila uopće. U avgustu je američko ministarstvo energetike dodijelilo preko 2 milijarde dolara sredstava kompanijama, sveučilištima i organizacijama – njih 45 u 28 saveznih država – za razvoj tehnologije električnih pogona i proizvodnje baterija te općenito elektrifikacije prijevoza.
"S GM-om na čelu, razvoj električnog vozila pokreće čitav niz novih djelatnosti, koje uključuju razvoj i recikliranje baterija, proizvođače kućnih i komercijalnih punjača te proizvođače elektromotora i servo-upravljača“, rekao je Lauckner. „Ne moramo napominjati da će ovakav novi ekosustav električnih vozila stvoriti nova radna mjesta i dugoročno učvrstiti gospodarsku ulogu SAD-a i Michigana.“
Kako bi se smanjili troškovi i maksimizirali pozitivni učinci prilagodljivih tehnoloških procesa, neka oprema za proizvodnju Volta dopremljena je iz drugih GM-ovih pogona kako bi se ponovno koristila u tvornici Detroit-Hamtramck, u odjelu za proizvodnju karoserija. Detroit-Hamtramck je inače otvoren 1985. godine i trenutno zapošljava oko 1.200 radnika, uključujući 1.100 honoraraca koje zastupa podružnica Sindikata radnika u autoindustriji, UAW-a.
"Ova investicija odlična je vijest za radnike kojima je posebna čast sudjelovati u nečemu revolucionarnom - elektrifikaciji automobila“, izjavio je Cal Rapson, potpredsjednik i direktor Međunarodnog sindikata radnika u autoindustriji.
Volt je električno vozilo s produljenim dosegom. Konstruiran je tako da može voziti do 60 km isključivo na struju, bez korištenja benzina i bilo kakvih emisija štetnih plinova. Kada se Voltova litij-ionska baterija isprazni, automatski se uključuje generator koji povećava ukupan doseg vozila na više od 500 km prije potrebe za ponovnim punjenjem baterije. Cijena Volta još nije najavljena.