Slobodno vrijeme
Tehnologija
Sa operativnim sistemom Chrome: Sljedeće godine Googleov netbook?
24.12.2009. 20:00
Izvor: 24sata
Sa operativnim sistemom Chrome: Sljedeće godine Googleov netbook?
Tehnološki svijet još se nije oporavio od priča da Google uskoro izbacuje vlastiti mobitel, a već je pokrenuta nova. Do kraja sljedeće godine firma bi trebala na tržište lansirati vlastiti netbook koji će raditi sa operativnim sistemom Chrome.
Kako piše TechCrunch, Google je već ranije najavio da će sa proizvođačima usko sarađivati na optimalnom hardveru koji bi trebao popratiti novi operativni sistem. S obzirom da Google nema kapacitete za izradu netbooka, jedan od velikih proizvođača trebao bi preuzeti tu ulogu. Pregovara se sa firmama kao što su Acer, Asus, Freescale, HP, Lenovo, Qualcomm, Texas Instruments i Toshiba.
Uređaj bi trebao biti izrađen tačno prema Googleovim specifikacijama, a širom svijeta bi se prodavao pod imenom "Google netbook". Još uvijek nema tačnih informacija, ali čini se kako nema velike žurbe – novi netbook trebao bi na tržište doći do kraja 2010. godine.

Google je nedavno odaslao valove uzbuđenja tehnološkim svijetom pokretanjem priča o skorom izbacivanju vlastitog mobitela, imena Nexus One. Mobitel sa multi-touch ekranom trebao bi biti vrlo brz i kvalitetan, a pretpostavlja se da bi mogao postati ozbiljna konkurencija Appleovom iPhoneu.
Mobitel, koji vrti Googleov operativni sistem Android, trebao bi se u SAD-u i Evropi prodavati za oko 200 dolara (140 eura), i trebao bi biti otključan za sve mobilne mreže.