Slobodno vrijeme
Tehnologija
Surfanje tokom vožnje
Ford uvodi bežični internet u svoje automobile
29.12.2009. 12:00
Izvor: Sarajevo-x
Ford uvodi bežični internet u svoje automobile
Nova generacija zabave i informacionih sistema u vozilima koristit će USB mobilne modeme kako bi osigurala sigurnu bežičnu internet konekciju koja će istovremenu podržavati nekoliko uređaja zajedno.
"Dok idete prema bakinoj kući vaš partner može završiti prazničnu kupovinu, a djeca mogu pričati sa prijateljima i osvježavati svoje Facebook profile. I osim toga, nećete morati plaćati novu internet pretplatu ili hardware, jer će vam Ford dopustiti korištenje tehnologije koju već imate", rekao je Mark Fields, predsjednik Forda u SAD-u. Nekoliko proizvođača automobila omogućava pristup internetu u svojim vozilima, japanski vozači ga koriste od 1997. godine, a drugi se trude da ga uvedu. Fordova najava uslijedila je nakon prošlosedmičnog obećanja iz General Motorsa da će uvesti internet konekciju u svojih sedam modela kamioneta i SUV vozila.
Proizvođači će u svojim vozilima nuditi različite načine internet konekcije, pa će Mercedes svoju ponudu bazirati na 4G mreži, BMW će koristi iDrive sistem,a Chrysler Uconnect Web. S druge strane, Ford ima drugačiji pristup, dopuštajući korisnicima da prikljuće vlastite USB modeme.