Slobodno vrijeme
Tehnologija
Prisluškivanje mobitela: Njemački haker probio GSM enkripciju
31.12.2009. 12:00
Izvor: 24sata
Prisluškivanje mobitela: Njemački haker probio GSM enkripciju
Njemački stručnjak za enkripciju podataka Karsten Nohl objavio je da je uspio probiti 64-bitni enkripcijski algoritam koji većina mobilnih operatera koristi za enkripciju GSM poziva.
64-bitni enkripcijski algoritam A5/1 koristi se za zaštitu od neovlaštenog prisluškivanja GSM poziva već dvadesetak godina, uprkos tome što je danas svaki 64-bitni algoritam ranjiv, ako ni na koji drugi način, onda preko brute force napada. GSM udruga (GSMA) pozvala je mobilne operatere da pređu na sigurniju, 128-bitnu verziju, ali rijetko koji se odazvao zbog skupoće prelaska na novi sistem.

Ali to bi se moglo promijeniti, s obzirom da je Karsten Nohl uspješno probio 64-bitni enkripcijski algoritam A5/1 te ponudio set alata kojim se služio preko BitTorrenta. GSM udruga napala ga je zbog tog čina, tvrdeći da je to što on radi ilegalno, ali Nohl kaže da je probio zaštitu iz akademskih razloga.

Iako je prisluškivanje GSM razgovora u praksi još uvijek izrazito kompleksno, zbog velike količine podataka s kojima bi napadač trebao baratati, očito je da je vrijeme za prelazak na novi sistem. Ukoliko se to ne dogodi, ne sumnjamo da će hakeri uskoro napraviti alate s kojima će prisluškivanje GSM poziva postati sasvim izvedivo.