Slobodno vrijeme
Tehnologija
Stvoren Mahru - Z, robot koji obavlja kućanske poslove
21.01.2010. 12:00
Izvor: Sarajevo-x
Stvoren Mahru - Z, robot koji obavlja kućanske poslove
Južnokorejski naučnici su razvili robota-služavku koji može čistiti kuću, ubaciti odjeću u mašinu za veš i čak podgrijati hranu u mikrovalnoj pećnici. I pored svega ovoga, ovaj robot koji je nazvan Mahru-Z, ima trodimenzionalni pogled, piše Korea Times.
Mahru-Z ima tijelo poput čovjeka što uključuje pokretnu glavu, ruke, noge i šest prstiju. Ovo je posljednji sa linije Mahru robota, a pretposljednji je demonstrirao vještine plesa.

'Najveća snaga robota Mahru-Z jeste njegova vizuelna sposobnost da posmatra objekte, prepozna zadatke koji trebaju biti obavljeni, i izvrši ih', izjavio je You Bum-Jae, voditelj kognitivnog robotskog centra pri korejskom Institutu za nauku i tehnologiju.

'On prepoznaje ljude, zna upaliti mikrovalnu pećnicu, mašinu za veš i toster, ali može podići i sendvič, šolje i sve ostalo što osjeća kao predmet'.

Institutu je trebalo dvije godine da razvije Mahru-Z model, koji je visok 1,3 metra i težak 55 kilograma.

Korejski naučnici kažu da se ovaj robot može koristiti i pri uslovima koji su preopasni za čovjeka. No, komercijalna proizvodnja je još uvijek daleko.

Ovaj naučni institut potroši godišnje 3,8 miliona dolara na istraživanje robota a tek od 2006.godine je počeo dobijati državne fondove za svoj rad.