Slobodno vrijeme
Tehnologija
Ugašen navigacijski sistem iz Drugog svjetskog rata
11.02.2010. 12:00
Izvor: Sarajevo-x
Ugašen navigacijski sistem iz Drugog svjetskog rata
Kroz seriju ceremonija, Američka obalska straža zatvorila je Loran-C, navigacijski i vremenski sistem kojim su navođeni marinci i avijatičari tokom Drugog svjetskog rata. Ovoj odluci kumovao je američki predsjednik Barack Obama još prošle godine kada je rekao da SAD-u ovakav sistem navođenja više nije potreban.
Gašenjem Lorana-C očekuje se ušteda od 190 miliona dolara u periodu od pet godina.

Međutim, svi oni koji se ne slažu sa odlukom Obamine administracije, uključujući i izumitelja GPS-a Bradforda Parkinsona, smatraju da potreba američke nacije za GPS-om stvara i zahtjev za stvaranje njegovog zaleđa, a tu je idealan Loran-C.

GPS sistemi se koriste u različitim segmentima života. Greška u njegovom sistemu može koštati državu mnogo novca, može biti fatalna za putnike i poražavajuća za vojsku.

Svi oni koji nisu za gašenje Lorana-C smatraju da je ovaj sistem navigacije savršena podrška jer pruža iste informacije kao satelitski sistem. GPS je baziran na konstelaciji od 25 satelita, a Loran na 24 stanice koje su smještene na Zemlji.

Loran ima mnogo snažniji signal koji teško da se može ometati.

Ranjivost GPS-a došla je do izražaja u 2007. godini, kad su marinci imali trening u bazi u San Diegu. Učesnci su nenamjerno ometali GPS signale u regiji, te pritom isključili satelitske naviganije i usluge mobilnih uređaja u okruženju od nekoliko kilometara.

Ranjivost sistema baziranog na satelitima pokazala se opet te iste godine, kad je Kina testirala anti-satelitsko oružje i pri tome uništila jedan od svojih satelita za praćenje vremenskih uvjeta.

U 2006. godini tim stručnjaka predvođen Bradfordom Parkinsonom, predložio je da se izgradi eLoran, napredna verzija Lorana-C koji bi bio podrška GPS-u. Obamina adminstracije je to nazvala gubitkom, jer je nekad to imalo smisla.

Međutim, u vremenu kad su sateliti uključeni u navigacije nema potrebe za Loranom.

U ponedjeljak su isključeni signali 19 od 24 stanice. Signali u njih pet ostali su zbog dogovora sa Rusijom i Kanadom, ali se očekuje i njihovo gašenje do juna ove godine.