Slobodno vrijeme
Tehnologija
Slično "mehaničkom satu": Samopunjivi mobitel!?
09.03.2010. 12:00
Izvor: 24sata
Slično "mehaničkom satu": Samopunjivi mobitel!?
Mehanički satovi koji se "sami navijaju", odnosno koriste kretanje ruke (i tijela) koje ih nosi da bi akumulisali mehaničku energiju u svom mehanizmu sa nama su već više od jednog vijeka.
Mobiteli koji bi iskoristili mehaničku energiju za njeno pretvaranje u električnu još nisu sa nama, ali bi uskoro mogli biti.

Naime, finski proizvođač mobitela Nokia podnio je zahtjev za patentiranje ideje mobilnog sakupljača kinetičke energije koja se korištenjem piezoelektričnog efekta pretvara u električnu. Na ovaj način se koristi kretanje korisnika, njegovo baratanje mobitelom, okretanje, tipkanje i sve ostale minijaturne kretnje da bi se kinetička energija iskoristila za pomicanje minijaturne mehanike unutar uređaja koja onda deformiše kristal koji zahvaljujući piezoelektričnom efektu daje električnu energiju, prenosi "Bug".

Radi se uglavnom o minijaturnim količinama električne energije koje se na ovaj način mogu sakupiti, ali svejedno u određenoj mjeri mogu produžiti trajanje baterija mobilnog uređaja, a nije nemoguće da će sa budućim padom potrošnje elektronskih uređaja jednoga dana biti dovoljne za njegov neprekidni rad.