Slobodno vrijeme
Tehnologija
Kraj duge tradicije
BMW prelazi na prednji pogon
11.03.2010. 12:00
Izvor: Sarajevo-x
BMW prelazi na prednji pogon
Najnovije informacije iz BMW-a govore kako ovaj proizvođač ubrzano radi na razvoju svog najmanjeg modela, koji će biti manji od Serije 1 i koji će platformu dijeliti sa popularnim Minijem. Ipak, to je tek dio novosti koje će novi model donijeti u ponudu bavarskog proizvođača.
Uz Mercedesovu prisutnost u segmenu malih gradskih automobila kroz Smart ForFour, a i skori dolazak Audija A1 na tržište, BMW je odlučio da nema razloga da i oni ne ponude kompaktan gradski automobil, koji će na najbolji način predstaviti njihovu premium ponudu među automobilima ove klase. Tako će budući BMW biti znatno manji od Serije 1, a s obzirom da će većinu tehničkih rješenjea preuzeti od Minija za očekivati je da će biti i sličnih proporcija.
Uz namjeru da ponude konkurentan model u rastućem segmentu premium gradskih automobila jedan od razloga zbog kojih je BMW pokrenuo razvoj noog modela je i činjenica da će na ovaj način ostvariti značajne uštede u proizvodnji i razvoju dijelova koje će modeli Minija i budućeg BMW-a dijeliti. Naravno, kako će dijeliti tehnička rješenja sa Minijem, novi BMW će morati preuzeti i koncepciju prednjeg pogona, što znači da će ovim modelom BMW prekinuti tradiciju proizvodnje modela sa isključivo zadnjim pogonom, ili pogonom na sva četiri točka. Također, u BMW-u su najavaili da će vrlo brzo nakon premijere novog modela biti ponuđene i drugačije verzije koje će predstavljati varijacije na temu osnovnog modela, baš kao što je to slučaj sa modelima Minija. S obzirom na to da je novi BMW zasnovan na novoj generaciji Mini Coopera koja će biti predstavljena 2014. godine, kompaktni BMW bi se na ulicama mogao pojaviti već početkom 2013. godine i tako najaviti i novog Minija.