Slobodno vrijeme
Tehnologija
18 mjeseci simulacije
Počinju pripreme za let na Mars
23.03.2010. 12:00
Izvor: Sarajevo-x
Počinju pripreme za let na Mars
Jedan Belgijanac, dvojica Francuza i muškarac kolumbijsko-italijanskog porijekla pristali su da budu zaključani u metalnom kontejneru na 18 mjeseci, radi simuliranja leta na Mars.
Njihov egzil poslužiće kao test fizičkih i psihičkih sposobnosti za potrebe veoma dugog svemirskog putovanja ka crvenoj planeti, prenosi BBC. Ovi Evropljani pridružiće se ruskoj posadi u okviru projekta "Mars 500“, koji počinje u maju. Sva hrana i voda neophodni za "putovanje“ biće utovareni u simulirani svemirski brod prije "polijetanja“. Nakon otprilike 250 dana, posada će biti podijeljena na grupe od po dva i tri astronauta i otići će u odvojeni kontejner, gdje će se simulirati "šetnja po crvenoj planeti“ u odijelima ruskih kosmonauta.
"Mislim da morate da budete malo ludi da biste krenuli u ovakvu pustolovinu, ali to je zdravo ludilo. Definitivno će mi nedostajati porodica i prijatelji, kao i sama priroda – sve te stvari koje uzimamo zdravo za gotovo ovdje na Zemlji, poput interneta. Definitivno će mi nedostajati i djevojke", izjavio je 26-godišnji inženjer elektronike Diego Urbina. U eksperimentu će učestvovati i jedan kineski državljanin, a projekat realizuje ruski Institut za biomedicinske probleme, uz učešće Evropske organizacije za istraživanje svemira.