Slobodno vrijeme
Tehnologija
Rizik za privatnost: Zlonamjerni već mogu špijunirati vlasnike pametnih telefona!
30.03.2010. 12:00
Izvor: 24sata.info
Rizik za privatnost: Zlonamjerni već mogu špijunirati vlasnike pametnih telefona!
Stručnjaci iz New Jerseya dokazali: pametni telefon rizik je za privatnost, i to, što pametniji telefon to je ranjiviji. Prisluškivat će vas, snimati, pratiti GPS-om.
Zgodno je što pametni telefoni imaju foto i videokameru, što se povezuju sa internetom. Neće vam ga oduzeti ni ondje gdje na ulazu zapljenjuju fotoaparate ili diktafone, kao npr. na rock koncertima ili u sudnicama. O slabije nadziranim mjestima da se i ne govori. Sa boljim telefonima vlasnici mogu neopaženo snimiti tehnički pristojan video kakav je nedostupan snimatelju koji se "razotkriva" sa videokamerom na ramenu ili u ruci, pa i špijunski, navodi Večernji.
Ali žrtva špijunskog videa sada može postati i sam vlasnik! Naučnici Univerziteta Rutgers u New Jerseyu razvili su softver koji pod nevidljiv nadzor stavlja pametni telefon ciljane osobe: po volji mu uključuju mikrofon, GPS, fotografsku i video kameru... Zažele li, mogu mu i pakosno isprazniti bateriju. Skupina kompjuteraša koje vodi Vinod Ganapathy razvila je program tipa rootkit, poznat već u računalnom svijetu unixa. Njime se preuzimaju sve funkcije mobitela pa se njegova vlasnika može neopaženo prisluškivati, pratiti mu kretanje u stvarnom vremenu, a u povoljnom trenutku aktivirati kameru koja snimi i pošalje fotografiju ili video. Program je dokaz da su i moderni telefoni toliko sazreli, postali toliko kompleksni, da im je već vrlo teško sigurnosno uskladiti mnoge raznorodne funkcije. I ona su sada, kao i računala, mnogo ranjivi na zlopotrebu nepoznatih koji žele zadirati u intimu vlasnika.