Slobodno vrijeme
Tehnologija
Japan: NASA provjerava elektroniku na "Toyoti"
01.04.2010. 12:00
Izvor: 24sata
Japan: NASA provjerava elektroniku na "Toyoti"
Američka administracija zadužena za bezbjednost u saobraćaju zatražili su od naučnika iz američke Agencije za svemirska istraživanja (NASA) pomoć u analizi elektronske regulatore brzine (gas) na automobilima japanske kompanije "Toyota " kako bi utvrdili da li je taj dio odgovoran za nenamjerno ubrzanje vozila, izjavio je danas zvaničnik Ray LaHood.
Osim rada naučnika iz NASA LaHood je dodao da će i stručnjaci iz nacionalne Akademije nauka voditi odvojena ispitivanja o nenamjernom ubrzanju u autoindustriji, što je šire pitanje koje su postavili kongresmeni na nedavnim saslušanjima zvaničnika iz "Toyote".

"Odlučni smo u namjeri da dođemo do srži pitanj nenamjernog ubrzanja", rekao je LaHood.

Administracija zadužena za bezbjednost u saobraćaju tek je započela reviziju elektronskih regulatora ubrzanja nakon što je u proteklih šest mjeseci sa tržišta povučeno više od 8,5 miliona vozila "Toyote" i "Lexusa".

Američki regulatori i sama "Toyota" suočeni su sa ispitivanjem u javnosti da li su učinili dovoljno kako bi se istražile žalbe moguće probleme sa elektronskim regulatorima bezine i drugim problemima u posljednjih nekoliko godina.

Revizija bi trebalo da bude okončana do kraja ljeta nakon čega bi agencija trebala da utvrdi da li je potrebno pokrenuti formalnu istragu o "Toyotinim" elektronskim regulatorima brzine.