Slobodno vrijeme
Tehnologija
Novo iz Microsofta
Ovo je Kin, telefon za socijalno umrežavanje
15.04.2010. 12:00
Izvor: Sarajevo-x
Ovo je Kin, telefon za socijalno umrežavanje
Microsoft je lansirao novi telefon koji je nazvan Kin, a namijenjen je mlađim korisnicima koji uglavnom koriste popularne socijalne mreže. Kompanija je objavila da je novi telefon kreiran samo s tom svrhom da pomogne ljudima da ostanu u kontaktu sa prijateljima i međusobno dijele sadržaj.
Opremljen sa kamerom visoke rezolucije, telefon je prvi uređaj je koji će imati pristup Microsoftovom muzičkom servisu Zune.
Lansiranjem ovog telefona želi se napraviti rival sličnim telefonima koje su palsirali Apple, Google i Blackberry.
Telefon je napravio Sharp, a prvi će se primjerci u prodaji naći već u maju na tržištu SAD-a, dok će u Evropi telefoni Kin biti dostupni na mreži Vodafone od ove jeseni.
"Ovo je telefon koji personificira istinske veze među ljudima, tehnologijom, prijateljima i korisnicima", izjavio je Robbie Bach, predsjednik Odjela za uređaje i zabavu pri Microsoftu.
Dvije verzije telefona koje će biti ponuđene na tržištu imaće ekran osjetljiv na dodir i pokretnu tastauru. Ekran će uvijek biti uključen i prikazivatii posljednje vijesti i događaje, kao što su tekstualne poruke, tweetove ili podijeljene fotografije, sve ono što se dešava u jednoj grupi prijatelja na nekoj socijalnoj mreži.
Telefoni Kin imaju jednu centračnu tačku koja je nazvana "spot", na koju će vlasnici moći povući sadržaj poput videa, a onda odlučiti na koji način i s kim da ga podijele.
Korisnici će imati pristup najpopularnijim socijalnim mrežama poput Facebooka, Twittera i MySpacea.