Slobodno vrijeme
Tehnologija
Kazna od oko 250.000 eura: Google priznao da je špijunirao građane
19.05.2010. 12:00
Izvor: 24sata
Kazna od oko 250.000 eura: Google priznao da je špijunirao građane
Tri godine je Google, u sklopu priprema za aplikaciju "Street view", snimajući ulice i zgrade, snimao i emailove i podatke o korištenju interneta, velikog broja građana Njemačke, a da pri tome niko za to nije znao!
Google je priznao grešku u programu. Tvrdnje da su iznajmljena vozila sa specijalnim kamerama snimala i lične podatke građana, neovlašteno pristupajući W-LAN mrežama. Nakon priznanja, uslijedilo je i izvinjenje. "Radi se o zaista velikog greški, zbog koje želimo da se izvinimo", rekao je portparol internet koncerna Google Kaj Oberbek.

Kada je riječ o Googleu, izvinjenja baš i nisu uobičajena. Pa ipak, postavlja se pitanje, da li je sada raspravi o spornoj aplikaciji "street view" došao kraj? Da li sve može i treba da se završi na priči o nesretnom spletu okolnosti i grešci u softveru? Teško. Slučaj je mnogo komplikovaniji, nego što to na prvi pogled izgleda.

Možda Google nije namjerno prekršio zakon, ali neko će morati da snosi odgovornost za to što je realizacija projekta trajala tri godine, a da to niko nije primijetio. Za sada je suviše pitanja, a premalo odgovora. Jedno je sigurno i interna kontrola neprikosnovenog Googlea je po svemu sudeći zakazala.

"Jednim dijelom su to veoma osjetljivi podaci. Radi se o privatnim emailovima, podacima o tome koje portale korisnici posjećuju. Iz toga se može jedino zaključiti da je granica prekoračena", poručio je Johanes Kaspar, nadležan za zaštitu ličnih podataka u pokrajinskoj upravi Hamburg.

Osim što bi se ovakvom greškom moglo narušiti povjerenje u najuticajniji internet pretraživač, s obzirom na to da je jasno kao dan da je Google svojim projektom, narušio privatnost građana, kazna koja slijedi iznosi oko 250.000 eura.

Upad u bežične internet konekcije je kažnjiv i prema Zakonu o telekomunikacijama (član 148, stav 2). Počinilac može biti kažnjen i jednom godinom zatvora uslovno ili samo novčanom kaznom.

U rasvjetljavanje afere koja je očigledno daleko većih razmjera nego što se mislilo umiješaće se i ministarstvo nadležno za zaštitu potrošača. "Ova saznanja su alarmirajuća. Za Google je zaštita podataka još uvijek strana riječ", izjavila je portparolka Ministarstva Ilze Ajgner. To znači da će "okrivljeni" sada morati da položi sve karte na sto. Nadležni organi u Njemačkoj traže provođenje istrage kojom bi se utvrdilo kakve je sve podatke u protekle tri godine, Google zapravo snimio.