Slobodno vrijeme
Tehnologija
Najviše mobitela: Do 2010. čak 22 milijarde uređaja povezanih na internet!
25.08.2010. 12:00
Izvor: 24sata
Najviše mobitela: Do 2010. čak 22 milijarde uređaja povezanih na internet!
Broj uređaja koji su spojeni na internet očekuje se da će doseći 5 milijardi uređaja do kraja ovog mjeseca, objavila je kompanija "IMS Research".
Iz kompanije navode da se drugi val priključivanja nove opreme ubrzava te da će uslijediti daljnji rast novih umreženih uređaja, što ih je dovelo do procjene da bi do 2010. na svijetu moglo biti 22 milijarde internetom povezanih uređaja, piše Net. Upitan da objasni kako su došli do ovih brojeva, predsjednik IMS Researcha Ian Weightman rekao je da su "u prvom valu povezivanja glavninu uređaja spojenih na internet činili PC-evi i prijenosnici plus pripadajući im modemi i mrežna oprema".

"Danas je više od jedne milijarde kompjutera širom svijeta spojeno na internet i taj broj stalno raste", rekao je Weightman.

Drugi val rasta podstakla je industrija mobilnih telefona i danas je globalno gledajući broj internetom povezanih mobitela nadmašio broj povezanih kompjutera, te broj pametnih telefona (smartphones) raste po mnogo bržoj stopi.

Kada tome dodate nastajuće tržiše internetom povezanih nekih drugih uređaja kao što su tableti, netbookovi, eBook čitači, internet televizije, digitalni okviri za slike, kamere i sl. dolazite do broja od 5 milijardi uređaja.

Međutim, to nije sve. IMS Research predviđa da ćemo u narednim godinama vidjeti još veći rast po eksponencijalnim stopama, ne samo u mobitelima, već i u tzv. machine-to-machine aplikacijama - nevidljivoj strani interneta. Ili kako Weightman objašnjava:

"Ovo ima potencijal da ode još dalje od industrijskih potreba te da obuhvati i takve aplikacije kao što su sofisticirane pametne mreže, umrežene sigurnosne kamere i senzore, povezane kućanske aparate, HVAC opremu te ITS infrastrukturu za saobraćaj i upravljanje parkiranjem".

Drugim riječima, ako ste mislili da je svijet već sada povezan, pričekajte još malo.