Slobodno vrijeme
Tehnologija
Slovenci testiraju svoj prvi nanosatelit za nadzor požara i poplava
20.08.2015. 12:00
Izvor: klix.ba
Slovenci testiraju svoj prvi nanosatelit za nadzor požara i poplava
Slovenija će najkasnije 2017. godine lansirati svoj prvi nanosatelit s multispektralnom kamerom koja će iz svemira otkrivati požare, poplave i stanje vegetacije, prenosi Blic.
"Zadatak tog satelita biće demonstracija slovenačke tehnologije", rekao je Iztok Kramberger sa mariborskog Fakulteta za elektrotehniku, računare i informatiku.
Taj je fakultet dobio zadatak razvoja satelita koji sufinansira Evropska svemirska agencija, a trenutno je u fazi testiranja. Cijeli projekat koštat će će oko 1,5 miliona eura, dok bi za lansiranje u SAD trebalo dodatnih 250.000 dolara, pa se razmišlja i o alternativama.
"Sve dok takvu tehnologiju razvijaš na Zemlji, ona nema vrijednosti dok se ne dokaže u svemirskim uslovima", rekao je Kramberger, a slovenački naučnici razvijaju baterije koje bi satelitu omogućile da u svemiru, na visini 450 do 600 kilometara, ostane u orbiti oko Zemlje najmanje pet godina.
Projekat je početkom godine bio u pitanju jer je Slovenija zbog politike štednje razmišljala o izlasku iz Evropske svemirske agencije, ali su se sredstva za članarinu onda u budžetu ipak obezbijedila.
Program malih satelita, nanosatelita, težine do 10 kilograma počela je prije 11 godina prva da razvija američka svemirska agencija NASA.