Slobodno vrijeme
Tehnologija
Apple priprema iPhone sa zaslonom dijagonale 4 inča?
25.01.2016. 12:30
Izvor: Moj Portal
Apple priprema iPhone sa zaslonom dijagonale 4 inča?
U godini koja bi nam morala donijeti novi iPhone 7, Apple kao uvod možda ponudi i manji model

Mnogi sumnjivo vrte glavom na ovakve najave, uostalom, danas je u svijetu pametnih telefona jedna od poprilično važnih činjnica i dijagonala zaslona. Manji broj korisnika se "pali" na manje dijagonale, uglavnom se sve vrti oko 5 inča, što je u određenoj mjeri postala donja granica standarda.

Uostalom, Apple je odbacio nasljeđe Stiv Džobsa koji je tvrdio kako "niko neće kupovati pametne telefone koji imaju dijagonalu zaslona veću od 3,5 inča", pa su tako modeli iPhone 6 i iPhone 6s stigli sa dijagonalama zaslona od 4,7 i 5,5 inča.

Na tom tragu bi trebao biti i novi model iPhone 7, čije se predstavljanje očekuje naredne jeseni, a već sada se ljubitelji Applea "bruse" jer bi to trebao biti još jedan u nizu događaja kojim "iz Cupertina mijenjaju svijet".

U međuvremenu se specijalizirani portali bave diskretnom najavom manjeg modela iPhonea, koji bi trebao imati dijagonalu zaslona od 4 inča. Ako se zna da je posljednji takav model iz Applea, iPhone 5s, predstavljen prije dvije i po godine, tačnije 2013. u jesen, onda su mnogi zaključili da su u Cupertinu odustali od takvih, uslovno rečeno, manjih modela.

A ipak, među pasioniranim pratiocima svega što je vezano uz Apple već neko vrijeme se intenzivno raspravlja o tome kako će kompanija već ovog proljeća predstaviti iPhone 5se koji bi trebao imati upravo dijagonalu zaslona od 4 inča! Jedno od ishodišta "glasina o Appleu", popularni portal 9to5Mac donosi i detaljnije specifikacije "malog iPhonea", o čemu više možete pročitati ovdje. Objavljen je i prvi video koji navodno prikazuje iPhone 5se koji bi, ako se predviđanja ostvare, vrlo brzo mogao stići na tržište.