Slobodno vrijeme
Tehnologija
Hawking opet upozorava
Daljnji progres u nauci i tehnologiji dovodi čovječanstvo u rizik od samouništenja
04.02.2016. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Daljnji progres u nauci i tehnologiji dovodi čovječanstvo u rizik od samouništenja
Britanski teoretski fizičar i kosmolog Stephen Hawking je mišljenja da čovječanstvo može opstati koloniziranjem drugih planeta.
Hawking je za BBC istakao kako daljnji progres u nauci i tehnologiji dovodi čovječanstvo u rizik od samouništenja jer, kako je kazao, razvijaju se "novi načini kada stvari mogu krenuti u pogrešnom smjeru".
Upozorava kako čovječanstvo mora posebno biti pažljivo u ovo doba sve dok se, kako je kazao, izgrade samoodržive kolonije narednih godina.
Iako napominje kako daljnji napredak u nauci i tehnologiji ne može biti zaustavljen, Hawking ističe da "moramo shvatiti opasnosti i kontrolisati ih".
Ovo nije prvi put da Hawking upozorava na opasnosti koje prijete cijelom čovječanstvu.
Britanski fizičar ranije je upozorio da bi vještačka inteligencija mogla biti najgora stvar koja će zadesiti čovječanstvo. Istakao je da cijelo čovječanstvo treba da se zabrine zbog razvoja vještačke inteligencije.
"Zahvaljujući vještačkoj inteligenciji, kompjuteri će u narednih 100 godina postati moćniji od ljudi. Moramo se mnogo potruditi da jednom kada se to desi kompjuteri imaju ciljeve koji su ujednačeni s ciljevima čovječanstva. Naša budućnost će biti utrka između rastuće snage tehnologije i mudrosti kojom ćemo je koristiti", rekao je poznati fizičar.