Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Novi brzinski rekord
29.04.2007. 12:00
Izvor: B92
Novi brzinski rekord
Grupa istraživača, koju predvode stručnjaci s Univerziteta u Tokiju, nadmašila je brzinski rekord na Internetu - i to dva puta u jednom danu.
Operateri brze mreže Internet2 objavili su u utorak da su istraživači 30. decembra prošle godine poslali podatke brzinom od 7,67 gigabita u sekundi (Gb/s) koristeći standardne komunikacione protokole.
Sledećeg dana, pomoću modifikovanih protokola, tim je još jednom postavio novi rekord šaljući podatke duž iste putanje duge 32.000 km brzinom od 9,08 Gb/s.
To je, najverovatnije, najveća brzina na postojećoj mreži Internet2 pošto pravila zahtevaju poboljšanje od 10 procenata da bi rekord bio priznat. To znači da bi sledeći rekord premašio trenutnu teoretsku granicu od 10 Gb/s.
Međutim, konzorcijum koji upravlja mrežom Internet2 planira da napravi novu kapaciteta 100 GB/s. Uz takvo desetostruko povećanje, prenošenje verzije filma "Matriks" visoke definicije trajalo bi samo nekoliko sekundi umesto pola minuta preko mreže Internet2, odnosno dva dana preko tipične kućne širokopropusne veze.
Istraživači su koristili novi sistem za adresiranje, IPv6, da bi postavili rekorde u decembru. Podaci su poslati iz Tokija i preko Čikaga, Amsterdama i Sijetla se vratili u Tokio. Prethodni brzinski rekord od 6,96 Gb/s postavljen je u novembru 2005. godine.
Brzinski rekordi postignuti pod starim sistemom za adresiranje, IPv4, svrstavaju se u zasebnu kategoriju i trenutno je najveća postignuta brzina 8,8 Gb/s (februar 2006. godine).
Internetom2 upravlja i održava ga konzorcijum koji čini više od 200 američkih univerziteta. Trenutno se radi na spajanju s drugom ultrabrzom mrežom sledeće generacije National LambdaRail.
Vest o novim rekordima objavljena je na prolećnom sastanku konzorcijuma, juče završenom u Arlingtonu.