Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
"Apsolutna anonimnost na internetu ne postoji"
03.10.2014. 12:00
Izvor: B92
"Apsolutna anonimnost na internetu ne postoji"
Pravni savetni u Odeljenju za medije Misije OEBS u Srbiji Miroslav Janković kazao je danas da je anonimnost, u smislu predstavljanja pod pseudonimom, važan element slobode izražavanja i privatnosti.
On je tokom debate o anonimnosti i odgovornosti pojasnio da je mogućnost pisanja pod pseudonimom, naročito u internet sferi, izuzetno bitna za zemlje u kojima je zabranjeno pisanje protiv aktuelnih vlasti.

Predstavnica kancelarije Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Nevena Ružić kazala je da anonimnost u apsolutnom smislu ne postoji, jer bi to značilo da ne postoje nikakvi podaci o nekoj ličnosti.

Ona je kazala da iz prava na privatnost proističe da osoba sama bira ko će i kada koristiti njene podatke, a da je svako ko ima podatke o nekoj osobi dužan da poštuje propise o korišćenju i čuvanju podataka i da na zahtev osobe čije podatke poseduje mora i da ih izbriše.

"Traganje za anonimnošću je posledica šoka kada smo otkrili da mislimo da imamo privatnost na internetu, a shvatili smo da je nemamo", kazala je Ružić.

Ružić je kazala da postoje podaci koje moramo da "damo", kakvi su podaci koje ostavljamo prilikom uzimanja lične karte, ali da sa druge strane ljudi "trguju" svojim podacima, na primer kada ostavljaju podatke na nekom portalu kako bi mogli da koriste usluge tog portala.

Učesnici debate složili su se da je anonimnost važna kada osoba ne želi da ona, ili njoj neko blizak, bude ugrožena ili gonjena zbog stavova koje iznosi na internetu, ali da sa druge strane zbog anonimnosti dolazi i do zloupotreba, kada se anonimnost koristi za širenje lažnih informacija i vesti uperenih protiv nekog lično.

Ružić je kazala da je kada se govori o tome ko snosi odgovornost za anonimni komentar, komentator ili portal na kome je postavljen, logika jednostavna - što manja kontrola komentara, odnosno što se manje sam portal meša u sadržaj komentara, to je manja i odgovornost.