Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Huawei MateBook: Windows 10 uređaj s olovkom
22.02.2016. 12:00
Izvor: Mondo
Huawei MateBook: Windows 10 uređaj s olovkom
Spajajući mobilnost, Windows 10 i poslovne opcije Huawei predstavlja prvi hibridni „2-u-1“ tablet premijum segmenta. Pogledajte o čemu se radi!
Kompanija Huawei je u Barseloni napravila zaokret u svom poslovanju i sa platforme po kojoj je postala prepoznatljiva prešla je na Windows 10. „Novi stil biznisa“ je slogan koji prati prvi hibridni Windows 10 Huawei uređaj, koji može da se kontroliše i digitalnom olovkom.

Naravno, kao i uvek na ovakvim događajima, MateBook je najavio direktor Huawei kompanije zadužen za razvoj mobilnih i drugih uređaja, Ričard Ju. „U našem pametnom životu imamo smartfone, pamerne satove, tablete i računare, ali nešto nedostaje. Nešto što može da spoji sve ovo, što čuva i naše uspomene, ali i naš posao. Današnji laptop uređaji su dosadni i teški, veliki, treba nam nešto novo“, rekao je Ričard Ju i najavio MateBook, koji objedinjuje nekoliko stvari za koje Huawei smatra da su ključne u kombinaciji tableta i računara:

- Nije ružan i težak
- Ima odličan displej
- Baterija mu dugo traje i
- Radi posao.

Huawei MateBook naziva predstavnikom novog „biznis talasa“, nazvan Business 3.0. Ovaj tablet i noutbuk u jednom ima metalno kućište, ivice koje su isečena dijamantskom preciznošću. S prednje strane je IPS LCD ekran dijagonale 12 inča, rezolucije 2.160 x 1.440 piksela (2K), sa osvetljenjem od 400 nita.

MateBook ima 640 grama, tanak je 6.9 milimetara, a ima i skener otiska prsta, bateriju od 4.430 mAh koja ima nekoliko novih trikova kojim štedi potrošnju. Huawei tvrdi da će baterija izdržati do 10 sati „tipične“ upotrebe. Kako bi što više olakšao mobilnost uređaja Huawei u kutiju pakuje i poseban, lakši punjač, poput onih za smartfone, koji zapravo može da puni i pametne telefone. Punjač ima novi USB Type-C konektor i podržava punjenje svih Android uređaja.

ZA hlađenje je zadužen novi osmoslojni sistem rasporeda unutrašnjih komponenti, koji odvodi vazduh bez ventilatora. Tablet dolazi u tri verzije Core M3, Core M5 ili Core M7, sa brzinama do 3.1 GHz. Kirk Skaugen iz Intel kompanije rekao je: „Koristeći Core M7, šestu generaciju Intel Core M procesora ne štedi se na performansama, ali se produžava trajanje baterije i to je ono što će ovaj tablet učiniti drugačijim na tržištu, posebno zbog prisustva olovke i kombinacije sa Windows 10 Home i Professional operativnog sistema“.

Kris Koks, jedan od potpredsednika Microsoft kompanije zaduženih za OEM korisnike, rekao je na premijeri MateBooka: „MateBook je ono što uređaj sa Windowsom 10 i treba da bude. Dvostruki mikrofon, idealan za Cortanu, opcije za pisanje, koje se koriste za Office, kao i odličan displej za pregledanje interneta su samo neke od odlika koje će korisnici MateBooka uskoro otkriti“.

Huawei je preradio i tastaturu, pokušao je da tastere učini ergonomičnijim, preciznijim i lakšim za kucanje. Tastatura je zaštićena od vode i kratkog spoja koji bi ona mogla izazvati, a kako se lako odvaja može se oprati ili očistiti lako. Tastatura je izrađena zajedno sa držačem koji se može postaviti u dva položaja.

Kao i druge olovke podržava 2.048 nivoa pritiska sa elastičnim vrhom koji je otporan na habanje usled pritiska. Da bi korisnici uživali u svim prednostima MateBook i MatePen simbioze Autodesk će svakom kupcu tog tableta omogućiti tri meseca potpunog premijum servisa besplatno, kako bi ispitali sve mogućnosti nove olovke i ekrana MateBooka.

MatePen, naravno, nije samo olovka. To je i poslovni asistent, koji na vrhu ima laserski pokazivač – kao oni kojima smo navikli da pokazujemo stvari na prezentacijama. Sat vremena punjenja olovke dovoljno je za mesec dana korišćenja olovke. Takođe, MatePen se može koristiti kao daljinski upravljač za pomeranje slajdova u PowerPoint i drugim prezentacijama.

Prvi put na PC hibridnom računaru


Huawei na MateBook donosi najbrži i najsigurniji čitač otiska prsta, ugrađen sa desne strane uređaja, koji je dovoljno dodirnuti da se uređaj otključa. Čitač ima mogućnost programiranja kako bi se koristio sa više otisaka prstiju i više osoba odjednom (u istoj radnoj smeni, recimo).

MateDock je novi sistem „sve u jednom“ konektora, koji nudi različite načine povezivanja na sve moguće periferne uređaje, ali je istovremeno i elegantan način nošenja olovke.

Dolbi stereo zvučnici omogućavaju jače uživanje u muzici, a tu su i dva mikrofona i dve kamere.

Sve u svemu impresivan uređaj, ali i skup. Početna cena sa M3 Core procesorom je čak 649 dolara, a MatePen, MateDock i preklopna tastatura kupuju se posebno. Cena olovke je 69 evra, tastature 149, a doka 99 evra.