Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Izbrišite ove špijunske aplikacije!
28.11.2014. 12:00
Izvor: Mondo
Izbrišite ove špijunske aplikacije!
Baterijske lampe na mobilni telefonima su vrlo zgodne i sigurno neku imate i vi, ali evo nekoliko razloga zašto bi odmah trebalo da ih se rešite!
Baš kao što je svojevremeno Facebook Messenger navukao gnev korisnika (i bio najgore ocenjena iPhone aplikacija ikada), tako sad veliku pažnju privlače baterijske lampe za blicve telefona. Ove aplikacije, među kojima su tri popularne (Brightest Flashlight Free, Tiny Flashlight + LED, Super-Bright LED Flashlight) navodno sakupljaju podatke svojih korisnika i prodaju ih marketinškim kompanijama i trećim licima, koje ih koriste za istraživanje tržišta i pravljenje profila o navikama potrošača.

Prema rečima Gerija Miliefskija, bivšeg savetnika za sjber špijunažu u američkoj vladi, ove aplikacije se koriste za špijunažu korisnika. "Postali smo žrtve besplatnih špijunskih aplikacija, koje instaliraju stotine miliona korisnika širom sveta. Otvorili smo Pandorinu kutiju špijunima, lopovima, hakerima i drugim sajber kriminalcima", rekao je Miliefski, koji sada vodi kompaniju SnoopWall, koja se bavi otkrivanjem i upozoravanjem na sajber špijunažu.

Između ostalog, u "Uslovima korišćenja" i "Pravilima i privatnosti" ovih aplikacija (ne samo ove tri spomenute) jasno su naglašene sledeće dozvole za aplikaciju:
- Da sakuplja lične podatke korisnika
- Da sakuplja fotke napravljene kamerom
- Da sakuplja brojeve i podatke o kupovinama obavljenim telefonom/tabletom
- Da sakuplja podatke o kreditnim i drugim karticama
- Da prati kretanje i lokaciju telefona
- Da pristupa porukama, mejlovima i imeniku
- Da šalje sve te informacije "bazi" koja će ih obraditi ili proslediti dalje.

Kreator jedne od najpopularnijih aplikacija na ovu temu, Tiny Flashlight, bugarski programer, kaže da njegova aplikacija nije poput pomenutih, a Daily Mail navodi da je isti slučaj i sa fabričkom aplikacijom baterijske lampe koja je ugrađena u iPhone. Kreatori ostalih aplikacija nisu se odazvali za komentar pomenutm portalu što znači da bi obavezno trebalo da pročitate prateće uslove i pravila korišćenja i privatnosti.

Google je povodom ove situacije rekao da prati sve šta se događa sa aplikacijama i da će sve one koje krše uslove poslovanja Google Play prodavnice biti izbačene iz iste. Koliko smo imali priliku da se uverimo - sve one, za koje je rečeno da su sporne - i dalje su tu...