Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Internet dolazi kombijem
30.04.2007. 12:00
Izvor: Mondo
Internet dolazi kombijem
First Mile Solutions ime je veoma interesantnog projekta koji omogućuje stanovnicima nerazvijenih područja Indije da ostanu u koraku sa svetom. Naime, u mnogim ruralnim oblastima ove zemlje ne postoji nikakva (pa ni Wireless) infrastruktura za pristup Internetu, niti postoji kritična masa potencijalnih korisnika da bi eventualna ulaganja bila ekonomski opravdana.
Takva situacija žiteljima izuzetno otežava pristup aktuelnim vestima iz zemlje i sveta i drugim važnim informacijama. Ovaj projekat stoga svakoj lokalnoj zajednici obezbedjuje po jedan računar, a Internet „dolazi“ povremeno, i to kombijem ili motociklom!
Naime, specijalno opremljena vozila, koja je najbolje definisati kao mobilne WLAN hot-spotove, obilaze ove zajednice nekoliko puta na dan. Prilikom svakog prolaska vozila kroz naselje, sa računara ugradjenog u njih se preko WLAN mreže probrane vesti i druge informacije prebacuju na lokalni računar, na kojem ih kasnije svaki stanovnik može pročitati. Vesti su zapravo prethodno preuzete u „bazi“ koja ima pristup Internetu; kao da selo ima „hi-tech poštara za Internet vesti“ koji ih obilazi nekoliko puta dnevno.
A za skromnu novčanu nadoknadu, svaki stanovnik čak može naručiti neki poseban sadržaj, recimo fudbalske vesti, koji će mu biti dostavljen prilikom sledeće posete mobilnog hot-spota! Ova sjajna idaje inače je deo većeg projekta United Villages, koji je slične pogodnosti već doneo žiteljima ruralnih oblasti u Kambodži, Ruandi i Paragvaju.