Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Wikipedia na CD-u
03.05.2007. 12:00
Izvor: B92
Wikipedia na CD-u
Od aktiviranja 2001. godine, u ovoj mrežnoj enciklopediji se našlo više od 1,7 miliona dorednica i članaka, i to samo na engleskom jeziku. Na kompakt disku će se naći samo manji deo - oko 2000 članaka, uglavnom onih koji se odnose na geografiju, književnost i teme koje se neće mnogo menjati kao one koje se odnose na svakodnevna dešavanja i kontroverzna pitanja.
Zagovornici Wikipedie stalno ističu njenu dinamičnu prirodu: volunteri mogu brzo da reaguju na novoobjavljene članke i greške u njima, kao i da sami dodaju nove odrednice u ovu besplatnu mrežnu enciklopediju.
Zato je možda na prvi pogled čudno što ti isti volunteri sada rade na statičnoj verziji, koja će biti na kompakt disku, čija je preliminarna verzija objavljena početkom ovog meseca.
Cilj je da se Wikipedia približi i onima koji imaju ograničen pristup Internetu ili ga nemaju uopšte. Ukoliko projekat bude uspešan, verovatno će se ova enciklopedija naći i u klasičnom, knjižnom izdanju ili u nekom drugom obliku.
"Mnogo je ljudi koji nemaju pristup Internetu. Imaju računar, ali ne i vezu s Internetom ili je postojeća veza izuzetno spora", kaže Martin A. Volker, koordinator projekta. "Takođe. često ste u situacijama kada računar nije na Mreži - u kampu, na letovanju ili u nekoj drugoj prilici."
Projekat je osmišljen nakon što je grupa Pew Internet and Americal Life Project izvestila da 36 procenata odraslih stanovnika SAD konsultuje Wikipediu - 8 procenata svakoga dana. Telefonskom anketom je takođe otkriveno da ovu enciklopediju više koriste studenti i mlađi Amerikanci.
Wikipedia je enciklopedija u kojoj svako može da doda, izmeni pa čak i da izbriše odrednice, bez obzira na svoju stručnost i znanje. Iako je zbog toga Wikipedia bila "ismejavana" u najpopularnijim TV emisijama u SAD ili je dolazilo do beskonačnih uređivanja kontroverznih tema, kao što je abortus, dinamička priroda omogućava volunterima da brzo naprave neophodne izmene i dopune.
Od aktiviranja 2001. godine, u enciklopediji se našlo više od 1,7 miliona odrednica i članaka, i to samo na engleskom jeziku. (Naravno, postoje i verzije na drugim svetskim jezicima.)
Na kompakt disku će se naći samo manji deo - oko 2000 članaka, uglavnom posvećenih geografiji, književnosti i temama koje se ne menjaju tako često i brzo.
"Namerno smo izabrali pomenute teme, a izbegli kontroverzne i 'vruće'", dodaje Volker, profesor hemije na Držvanom univerzitetu u Njujorku. "Ovo je CD koji će biti aktuelan godinu ili dve dana."
Namera autora ovog kompakt diska je da njegov kvalitet bude jednak ili veći od kvaliteta mrežne verzije Wikipedie. Volker napominje da su volunteri "skenirali" odrednice u potrazi za uvredljivim ili zlonamernim rečenicama i drugim znacima vandalizma, iako nisu imali vremena da detaljno provere sve činjenice u vezi sa izabranim temama i člancima.
Volker je posebno istakao da će "čistija" verzija ove enciklopedije najverovatnije privući nastavnike koji su zabrinuti zbog mogućnosti da u bilo kom trenutku na ekranu bude prikazana strana s odrednicom prepunom neprihvatljivih i uvredljivih rečenica.
Mnogi prosvetni radnici, međutim, odavno upozoravaju svoje učenike i studente na Wikipediu, pre svega zbog toga što odrednice nisu obavezno proverene i verifikovane od strane stručnjaka.
CD se po ceni od 10,30 evra (plus troškovi transporta) može kupiti preko Web lokacije projekta wikipediaondvd.com
Uprkos imenu lokacije, Volker je insistirao da sadržaj mora da stane na jedan kompakt disk, ističući da na mnogim kućnim računarima još ne postoji DVD uređaj. CD će moći da se koristi na svim računarima pod Windowsom 98 i kasnijim verzijama, pod operativnim sistemom Mac OS X koji rade na Macintoshima s Intelovim procesorima i x86 sistemima pod Linuxom.