Slobodno vreme
Tehnologija
Prototip telefona-projektora
05.05.2007. 14:59
Izvor: Mondo
Prototip telefona-projektora
Kompanija Texas Instruments (TI), jedan od pionira DLP projekcione tehnologije, ideju o projektoru na mobilnom telefonu približila je na korak od skore komercijalizacije. Nakon obaveštenja brojnih dalekoistočnih proizvodjača da su razvili dovoljno male projekcione module, TI je zapravo i napravio funkcionalni prototip telefona sa ugradjenim projektorom.
S obzirom da je kompanija ranije, na 3GSM kongresu u Barseloni, predstavila i prototip telefona sa dovoljno jakim hardverom da „izgura“ video u HD rezoluciji (720p), kockice ove priče slažu se same. Floskula „mobilni bioskop“ uskoro se više neće primenjivati na kompaktne modele kućnih projektora, a vlasnici smartphone uredjaja će poslovnu prezentaciju moći da održe bukvalno bilo kada i bilo gde...
Nazvan DLP pico-projector, modul kompanije TI dovoljno je mali da stane na jagodicu prsta. Šture dostupne informacije govore da je za sada sposoban da projektuje sliku rezolucije 640 x 240 piksela, veličine jednakoj površini A4 papira. Još uvek nije poznata proizvodna cena modula, kao ni neke druge bitne osobine, poput uticaja na potrošnju baterije telefona i sl.
Ne zna se ni kada se očekuje tržišna premijera, kao ni koji će renomirani proizvodjači telefona implementirati ovu tehnologiju u svoje modele, ali čisto sumnjamo da će velika imena propustiti šansu da se otvore prema jednom potpuno novom tržišnom segmentu.