Slobodno vreme
Tehnologija
Kina kaznila Microsoft sa 140 miliona dolara
28.11.2014. 12:00
Izvor: Blic
Kina kaznila Microsoft sa 140 miliona dolara
Kineska vlada kaznila je američkog softverskog giganta Microsoft sa 140 miliona dolara zbog izbegavanja plaćanja poreza.
Kako piše britanski list "Financial Times", pozivajući se na kinesku novinsku agenciju Sinhua koja ne pominje Microsoft po imenu, već samo navodi da je kažnjena kompanija čije ime počinje na slovo "M" i koja ima identičan finansijski profil kao kompanija čije je sedište u Sijetlu, američka firma je pristala da plati pomenuti iznos, ali ne kao kaznu zbog neplaćenog poreza, već u sklopu ispunjavanja "unapred dogovorenog bilateralnog ugovora o cenama" postignutom sa kineskim vlastima.

"U 2012. godini, poreske vlasti Kine i SAD postigle su bilateralni ugovor o cenama koji se tiče Microsoftovog poslovanja u Kini. Budući da ne možemo potvrditi da li je Microsoft kompanija na koju se misli u izveštaju Sinhue, naša kompanija podseća da konstantno plaća porez u Kini prema uslovima iz dogovorenog ugovora o cenama", navodi se u saopštenju američke kompanije.

Kako izveštava Sinhua, kompanija "M" je privukla pažnju kineskih poreskih vlasti, jer je njena prosečna profitabilnost u Kini iznosila 12 odsto, dok je u proteklih šest godina prijavljivala gubitak u proseku od 18 odsto. Takođe je otkriveno da je više od polovine ostvarenog profita Microsoft prebacivao u svoje sedište u SAD.