Slobodno vreme
Tehnologija
Ugroženo milijardu Androida, Google neće pomoći!
26.01.2015. 12:00
Izvor: Mondo
Ugroženo milijardu Androida, Google neće pomoći!
Sigurnosni propust, koji pogađa čak 60 odsto svih Android uređaja, Google neće zakrpiti, jer su telefoni "prestari da bi bili zakrpljenji"?!
Svi Android uređaji ispod verzije KitKat 4.4 imaju sigurnosni propust u WebViewkomponenti, koja tokom pregledanja interneta ugrađenim, standardnim veb pregledačem koji dolazi sa Androidom, omogućava napad na uređaj i preuzimanje kontrole nad njim. Softverski problem je prilično ozbiljan, o njemu se raspravlja naširoko na internetu, pa su morali da reaguju čak i Google zaposleni na svojim Google+ nalozima, nudeći "rešenje".

Kompanija Google NEĆE rešiti ovaj problem, jer je, kako sama kaže, WebView "stariji oblik softvera" i ne može da se zakrpi na standardan način - dopunom softvera ili preko Google Play prodavnice. Zato se Google time neće ni baviti, ali programeri koji su zainteresovani da reše ovaj problem za svaki Android uređaj ponaosob su "dobrodošli".

Google kaže da je najbolje rešenje instalacija Chrome Android ili Firefox internet pregledača ili kupovina novog telefona sa KitKat ili Android Lollipop softverom. Nažalost, veliki broj, od milijardu ugroženih korisnika živi sa jeftinijim Android uređajima, koji nisu sposobni da na pravi način "izguraju" Chrome ili Firefox, što znači da će morati da se naviknu na sporije učitavanje veb sadržaja, česta usporenja tokom rada ili pucanje tih aplikacija. Zapravo, izgleda da je tim korisnicima jedino rešenje da kupe novi telefon.

Google ima problem da isporuči zakrpu zbog velikog broja različitih uređaja, različitih "dorađenih" verzija softvera (svaki proizvođač ima svoj Android "ROM"), kao i zbog ogromnog broja Android verzija. Bagom su pogođene i dalje aktuelne i prevaziđene Android verzije, od Jelly Bean nadole, pa možemo da zamislimo koliki je posao srediti to sve!

Ipak, to ne opravdava Google da se ovako ponaša prema svojim korisnicima!