Slobodno vreme
Tehnologija
Šta nam donosi novi Android> 5.0 Odličan!
27.10.2014. 12:00
Izvor: Blic
Šta nam donosi novi Android> 5.0 Odličan!
Prošlo je nekoliko meseci od kada je Google pustio veći update za svoj operativni sistem Android, tako su sve oči uprte u verziju 5.0 nazvanu Lollipop. Po svemu sudeći, nije razočarala.
Dizajn
Broj korisnika Android uređaja jeste veliki, ali nova verzija nikada nije prihvaćena brzo, jer je veliki broj različitih uređaja koji moraju da se prilagođavaju. Verzija 5.0 iznenadila je mnoge zbog značajnih promena u interfejsu i onoga što Google zove “materijalni dizajn”. On je glavni krivac za novi izgled, koji koristi svetle boje i posebno zatamnjivanje, što daje minimalistički izgled sa više slojeva. Prostor oko teksta je veći, dok je animacija efekata unapređena za intuitivnije korišćenje.

Notifikacije
Bitniji segment na telefonu čine notifikacije, i tu su se dizajneri iz Googlea značajno potrudili da ih poboljšaju. Svaka notifikacija će se pojavljivati kao kartica i na svaku od njih će korisnik moći da odgovori direktno, ne otključavajući telefon. Uređaj će sam izdvajati bitnije notifikacije na osnovu načina na koji koristite uređaj. Naravno, to će korisnik moći da menja po svom nahođenju.


Ostalo
Multitasking će takođe doživeti promene, pa će vizuelno podsećati na internet pregledač Chrome. Korisnici će moći da naprave više različitih naloga za više uređaja i svaki od njih automatski podese za korišćenje na način na koji im odgovara. Stiže i opcija za štednju baterije koja bi trebalo da produži rad uređaja za 90 minuta.


Ko će sve dobiti
Ova verzija će postati komercijalno dostupna do kraja meseca, ali će u zavisnosti od proizvođača, uređaji moći da se nadograde. Prvi na listi su prethodne dve generacije Nexus uređaja. Stižu još i na sve uređaje Xperia Z kompanije „Sony“, prethodne dve generacije modela LG G. To se odnosi i na Samsungove i na HTC uređaje. Nadogradnja je besplatna.