Slobodno vreme
Tehnologija
Igrica "E.T." iz 80-ih prodata za više od 1.500 dolara
17.11.2014. 14:00
Izvor: Blic
Igrica "E.T." iz 80-ih prodata za više od 1.500 dolara
Igrica iz 80-ih "E.T. vanzemaljac", koju neki smatraju najgorom video igrom svih vremena, prodata je za više od 1.500 dolara na internet aukciji za grad Alamogordo u Novom Meksiku.
Kertridž za igricu "E.T.", za koju se pričalo da je jedan od razloga propasti Atarija, dostigao je najvišu vrednost među 100 Atari igrica ponuđenih na aukciji na Ibeju.
Taj kertridž je deo gomile od oko 800 Atari igrica koje su pre više od 30 godina zakopane u đubrištu, a iskopane u aprilu.
Internet aukcija koja je završena u četvrtak, donela je 37.000 dolara, rekao je Džo Levandovski iz filmske kompanije koja je snimala događaj.
Igrica "E.T." u originalnom pakovanju prodata je za 1.537 dolara kupcu iz Kanade, a ponude su stizale iz više zemlja.
"Dobijam poruke od ljudi iz celog sveta koji me pitaju da li je nešto ostalo. To je ludilo", rekao je Levandovski za "Alamogordo dejli njuz".

Priče o velikoj gomili igrica zakopanih u đubrištu kruže još od 80-ih. Posle više meseci planiranja s državnim i lokalnim vlastima, 26. aprila su pronađeni kertridži, a operacija iskopavanja je koštala više od 50.000 dolara.
Dokumenti okazuju da su pronađene Atari konzole i više od 1.300 igrica, među kojima su i "Centipedes", "Warlords" i "Asteroids".
Igrice pripaju gradu Alamogordo pošto su pronađene na gradskom đubrištu, a prihod od prodaje će ići gradu i jednom istorijskom društvu. Za preostale igrice su najavljene nove aukcije.