Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Adobe paket snova
05.05.2007. 12:00
Izvor: B92
Adobe paket snova
Nova verzija Adobe alata pod nazivom CS3 donosi ozbiljna, nova i kvalitativna poboljšanja. Kad ih isprobate, pitaćete se kako ste uopšte bez njih, do sada funkcionisali.
Prošlo je dve godine od pojave Adobe CS2 paketa. Mnogo toga se dogodilo u međuvremenu. Macromedia, sa svojom izvanrednom Flash tehnologijom i Dreamweaverom, koji je skoro standard za pravljenje web stranica, postala je deo Adobe-a. Tom kupovinom, sa scene nestao je Freehand, glavni konkurent Adobe-ovom Illustratoru. Corel, svojim paketom odavno ne može da konkuriše onome što nosi Creative Suite, a tek probuđeni Quark jeste doneo dosta poboljšanja u sedmoj verziji XPressa, ali nedovoljno da bi zaustavio InDesign u pohodu na tron. Već dugi niz godina niko „ne duva za vrat” Photoshopu, koji se udobno smestio na samom vrhu alata za obradu bitmapa. Ali, i pored toga svaka nova verzija ovog programa donosi toliko revolucionarnih novina da korisnici jednostavno bivaju primorani da „apgrejduju” ovaj alat. Ovaj princip se sada primenjuje i na čitav CS paket, pa se može reći da je jedina prava konkurencija koja „tera” Adobe da unapređuje softver, zapravo, prethodna verzija.

U raznim oblicima i veličinama
Kupovinom Macromedie, Adobe sada ima neverovatnu kolekciju izvanrednih alata, pa je na „slatkim mukama” šta gde da stavi. Naravno, stručnjaci iz San Hozea su se potrudili da sve bude na svom mestu i da korisnici dobiju najbolje od svega.
Sada, CS3 stiže u tri osnova oblika – Design (namenjen grafičarima i prepressu), Web (namenjen onima koji prave web prezentacije) i Production (namenjen video produkciji). Svaki od ovih paketa može se nabaviti u dve varijatne – Standard i Premium.
Adobe CS3 Design Premium sadrži Acrobat 8 Professional, Photoshop CS3 Extentended, Illustrator CS3, InDesign CS3, Flash CS3 Professional i Dreamweaver CS3.
Web Premium stiže sa Dreamweaver CS3, Flash CS3 Professional, Photoshop CS3 Extentended, Illustrator CS3, Fireworks CS3, Contribute CS3 i Acrobat 8 Professional.
Production Premium nudi After Effects CS3 Professional, Premiere Pro CS3, Photoshop CS3 Extentended, Flash CS3 Professional, Illustrator CS3 i Soundbooth CS3.
Za one koji žele da imaju baš sve alate iz CS3 familije tu je Master Collection CS3.
Uz sve ovo u svim paketima su i Bridge CS3, Device Central CS3, Stock Photos CS3.
Uz neke pakete se isporučuje i odličan alat za pisanje skriptova ExtendScript Toolkit 2, jer Adobe alati izuzetno lepo rade sa skriptovima.

New look
Adobe je sa ovim paketom zakoračio u novu, zreliju fazu. To se najočiglednije vidi po promeni ikonica i uvodnih ekrana svih komponenti paketa. Hipi faza sa cvetićima i leptirićima je gotova i zamenile su je jednostavne dvoslovne skraćenice i specifična boja vezana za svaki alat. U prvom trenutku se čini čudnim ali ubrzo shvatite da je ovo mnogo bolji način obeležavanja programa i da je sve nekako čisto i uredno. Svakako se vidi da je uticaj Macromedijinih dizajnera doveo do ovih promena.
Druga vizuelna promena je vidljiva kada se otvore sami alati. Naime, sada je čitav dobio novi sistem rada. Pitali smo se kada će sistem bočnih uvlačećih paleta, koji se pokazao kao dobar u InDesignu, pojaviti i u ostalim alatim. Naročito nam je to nedostajalo u Photoshopu. To pitanje je verovatno postavio veliki broj korisnika, jer se Adobe ozbiljno potrudio da smisli potpuno nov sistem. Palete jesu sa strane i izvlače se, ali na nov i još bolji način nego u InDesignu.
Prvo, ne zovu se više palete već Paneli, što više odgovara logici koju sada predstavljaju. Drugo, sada postoji ikonica za svaki panel i jednostavnim klikom na nju se dobija odgovarajući sadržaj. Ovaj sistem je toliko uštedeo prostora na ekranu da vrlo brzo počnete da se pitate kako ste uopšte ranije radili.
Ovo pitanje ćete sigurno sebi postaviti više puta kako budete počeli da koristite nove alate.

Pristojan prema hardveru
Adobe očigledno nije sedeo skrštenih ruku prethodne dve godine, jer je toliko toga novog i kvalitetnog ugrađeno u sve alate. Po pitanju brzine, novi programi na istim sistemima rade jednako brzo kao i prethodne verzije, a neki čak i brže. Hardverski zahtevi nisu ogromni u odnosu na klasu, pa za udoban rad nije neophodan najsavremeniji procesor. Da sve radi normalno 1GB RAM-a će biti neophodno.
U Beogradu će se 10. maja u Bitef Teatru održati prezentacija Adobe CS3, gde će biti mnogo više reči o svim inovacijama koje je uneo Adobe u svoje nove kolekcije softvera.
Ovaj seminar je besplatan, a registracija je obavezna i može se izvršiti na adresi http://www.hsm.co.yu/CS3event.pdf