Slobodno vreme
Tehnologija
PDA sa samostalnim telefonom
06.05.2007. 12:00
Izvor: Mondo
PDA sa samostalnim telefonom
Smartphone aparati sa jedne i PDA uredjaji sa GSM/GPRS modulima sa druge strane, lišavaju zahtevne korisnike potrebe da sa sobom nose dva uredjaja, ali po pravilu su ipak preglomazni i samim tim nisu praktični u svim uslovima svakodnevnog života. Ovaj koncept stoga deluje obećavajuće - radi se o PDA uredjaju (slika nedvosmisleno asocira na Palm Treo modele) u kojem postoji „skladište” za potpuno samostalan mobilni telefon.
Preciznije, kada se telefon nalazi u kućištu većeg uredjaja, oba rade sinhronizovano, tj. nadopunjuju jedan drugog. Minijaturni (lagani) telefon možete pak izvaditi, te samo njega poneti u večernju šetnju ili na plažu – u takvim situacijama vam jednostavno nije potreban veliki ekran niti QWERTY tastatura, već ćete samo obaviti nekoliko poziva i razmeniti par poruka. Naravno, iako lišen telefonskih funkcija, i PDA uredjaj tada ostaje potpuno funkcionalan za svoju osnovnu namenu.
Ova neobična i nadasve originalna tehnološka simbioza daleko je još od tržišne premijere, ali bi i te kako voleli da vidimo pokušaj realizacije od strane neke renomirane kompanije. Stručnjaci bi naravno morali da reše dosta otvorenih pitanja. „Gostovanje” kompletnog mobilnog telefona u PDA uredjaju, ma koliko on bio kompaktan, sigurno bi „ukralo” dosta prostora za druge važne komponente. Uz to, uska medjusobna interakcija dva praktično nezavisna uredjaja bila bi izazov i za softverske inženjere.