Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Google Desktop za Mac
07.05.2007. 12:00
Izvor: B92
Google Desktop za Mac
Google je izbacio beta verziju za Macintosh svog softvera za pretraživanje sadržaja računara.
Skoro dve i po godine po predstavljanju Google Desktop search beta za Windows i korisnici Mac OS X operativnog sistema imaju priliku da isprobaju ovaj softver. Poput Spotligha koji je ugrađen u Mac OS X 10.4 i programa Quicksliver, Google Desktop vam omogućava da izvršite indeksirano pretraživanje kompletnog sadržaja vašeg računara, uključujući aplikacije, fotografije, email i ostale vrste dokumenata. Pored onoga što se nalazi na hard disku vašeg računara, Google Desktop će indeksirati i vaš email nalog na Gmailu, Googleovom serveru za email tako da možete prisutpiti email porukama, a da niste povezani na Internet.
Dizajneri Google Desktopa su se odlučili da njihov program sarađuje sa Spotlightom, umesto da se sa njim takmiči. Na primer, Google Desktop uzima u obzir preference Spotlighta koje se tiču Spotlightove liste privatnosti (reč je o listi u koju se ubacuju folderi i dokumenti koje ne želimo da Spotlight pretražuje i indeksira), tako da ih ni Google Desktop neće indeksirati. Još jedan vid saradnje je da će svi plug-inovi koje su instalirani za rad sa Spotlightom automatski raditi i sa Google Desktopom.
Korisnici koji su koristili Google Desktop na Windowsu će videti da nisu još sve opcije implementirane i u Macintosh verziji, ali Google tim za razvoj aplikacija za Macintosh planira da ubaci sve opcije Google Desktopa i u Mac verziju, a za to prognoziraju da će im biti potrebno oko šest meseci.