Slobodno vreme
Tehnologija
Peti rođendan velikog iPoda
07.05.2007. 12:00
Izvor: 24 sata
Peti rođendan velikog iPoda
Britanska kraljica Elizabeta jedan je od 67 miliona ponosnih vlasnika „iPoda”, koji je 23. oktobra proslavio peti rođendan. Najprodavaniji mp3 plejer na svetu samo u poslednja tri meseca prodat je u 8,5 miliona primeraka, a procena je da su vlasnici do sada sa Interneta „skinuli” više od milijardu pesama u digitalnom formatu.
SLAVLJENIK - Prvi „iPod" kompanije „Epl" mogao je da primi hiljadu pesama i koštao je previsokih 500 dolara, tako da je samo bio privilegija bogatih (za prva tri meseca prodato je 140 hiljada primeraka). Idejni tvorac Stiv Džobs u početku je „iPod" okrenuo Mekintoš populaciji, što se nije svidelo prevashodno Evopljanima. Kasnija kompatibilnost s PC platformama, kao i veći kapacitet i manja cena, postigli su da danas svi od sedam do 77 godina koriste „iPod".
Šta je razlog uspeha? Na prvom mestu agresivna marketinška kampanja koja je učinila da „iPod" postane najpopularniji gedžet u istoriji. Sličan uspeh postigala je i kompanija „Najki" predstavljanjem linije „er Džordan".
Stvoreno je ulično pravilo: „Ili imaš „iPod" ili si niko". Zato i ne čudi da je pojavom mp3 plejera došlo i do porasta kriminala, jer nisu svi mogli da izdvoje 300 ili 400 dolara.
„Epl" jednostavno nije imao konkurenciju na tržištu i sam je određivao pravila igre. Manje kompanije pokušale su da „otkinu" deo finansijskog kolača ali su ostale kratkih rukava, „iPod" je postao znak pripadnosti.
U stvarnom životu, korisnici su se svakodnevno žalili na „Eplovu" politiku nebrige o kupcima ali prodaja „iPoda" nije opadala. Na prvom mestu, „iPodu" se zamera na kratkom trajanju baterije, kao i na činjenicu da je baterija nezamenjiva (integrisana je u „iPod"). Takođe, „iPod" je bio krivac i za gubitak sluha kod većeg broja korisnika. Istraživanja su pokazala da proizvodi zvuk (jačina 115 decibela) koji šteti ljudskom uhu, za razliku od, recimo zastarelih vokmena.
I pored svega, „iPod" je iz dana u dan sve lepši, tanji, kvalitetniji i mnogo, mnogo popularniji. Cena se od 2001. prepolovila i sada top model („iPod nano" od osam GB) košta 249 dolara, dok je najjeftiniji („iPod šafl" od jednog GB) oko 80 dolara. Procene su da bi do 2011. „iPod" mogao da postane popularniji od mobilnih telefona jer se radi na promociji mp3 plejera u Africi, Aziji i Latinskoj Americi.
Koliko može „zune"?
KONKURENCIJA Monopol „Epla" na mp3 tržištu pokušaće da uzdrma Majkrosoft, koji je za 14. novembar najavio početak prodaje svog modela
„zune" sa 30 GB koji će u Americi koštati 249,99 dolara. „Zune" ima ekran od 7,5 centimetara, što je više nego kod „iPoda",
a lopta na koju igra Majkrosoft je mogućnost šerovanja fotografija i muzike između korisnika uređaja.