Slobodno vreme
Tehnologija
Mali, dobar i ekonomičan
09.05.2007. 12:00
Izvor: Politika
Mali, dobar i ekonomičan
U modelu Cyber-shot DSC-W35 uspešno kombinovani ultrakompaktno metalno kućište, odlična optika, dobre odlike i niska cena
Početnički aparati već neko vreme koštaju manje od dvesta evra, ali za taj novac obično nude jednostavan dizajn, skromne performanse i ne baš vrhunski kvalitet.
„Sonijev” model Cyber-shot DSC-W35 namenjen je istoj ciljnoj grupi, a donosi manje briga svojim vlasnicima.
Smešten je u savremeno ultrakompaktno kućište dopadljivog izgleda, ne mnogo ergonomično, koje na poleđini ima 2-inčni ekran.
Ovo je jedna od retkih mera štednje, budući da je dijagonala ekrana većine novih aparata veća; ali DSC-W35 ima nešto što oni obično nemaju, a to je optički pretraživač.
Osim toga, više slobodnog prostora donelo je i veće tastere kojima se lakše prolazi kroz menije, a točkićem se mogu birati najčešće korišćeni režimi. Naravno, među njima nema potpuno manuelnog, niti onih sa izborom prioriteta, iako DSC-W35 ostavlja mogućnost podešavanja osnovnih parametara, a isto tako i nekih kombinacija koje podržavaju konkurentski modeli (više klase). Ali na drugi način – primera radi, režim sa povećanom osetljivošću bira se na točkiću; ako taj parametar želite da podesite ručno, najviša vrednost je ISO 1000.
S druge strane, da bi se izbeglo crvenilo na očima pri slikanju blicem, treba ući u meni, a u njemu ćete naći i ručno izoštravanje; doduše grubo, u koracima, ali taj metod ponekad ima prednost nad uobičajenim metodama sa lupom.
Objektiv je Zeissov Vario Tessar, i on može da zumira 3x; vrlo je kvalitetan, i na snimcima gotovo da uopšte nema hromatskih aberacija. Ipak, obrada snimaka bi mogla da bude i bolja – kada je kontrast jak, gube se detalji na svetlim površinama.
Veoma nam se dopala brzina reagovanja: DSC-W35 je vrlo brzo spreman za rad po uključenju, relativno brzo puni blic, i nema velikog razmaka između dva slikanja. Podržava i dva rafalna režima, jedan standardni, i drugi sa velikom brzinom, uz ograničenje rezolucije.
Fotoaparat lepo snima i video: maksimum je VGA rezolucija sa 30 slika u sekundi, a za taj režim treba imati odgovarajuće brzu memorijsku karticu; alternativa je ista rezolucija ali sa 16 slika u sekundi ili režim sa 160 x 120 tačaka i osam slika u sekundi, pogodan za kratke snimke koji se šalju elektronskom poštom. Nažalost, tokom snimanja nema nikakvog zumiranja.
Uz sve dobre osobine, DSC-W35 je zadržao nisku cenu, i tu nije kraj njegovoj ekonomičnosti – napaja se iz litijum-jonskog akumulatora, što znači da nema dodatnog troška za baterije i punjač, a ni sa memorijskom karticom ne morate previše žuriti: ugrađeno je 56 MB unutrašnje memorije, a širok izbor rezolucija i dva nivoa kompresije omogućavaju štednju prostora. Karticu ćete pre ili kasnije kupiti, a ovaj aparat možete dodatno opremiti i konverzionim objektivima i tzv. sportskim kućištem koje obezbeđuje nepromočivost i otpornost na mehaničke uticaje.
-----------------------------------------------------------
Sony Cyber-shot DSC-W35
Rezolucije: 7MP, 5MP, 3MP, 0,3 MP, 2MP 16:9
Video: VGA 30 ili 16 s/s, 160x120
Zum: optički/digitalni 3x/6x
Osnovna memorija: 56 MB, unutrašnja
Format memorijskih kartica: MS
Baterije: litijum-jonske
Ostalo: velika brzina, kvalitetna optika
Cena: 14.990 dinara