Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Indija će praviti noutbuk za 10$
11.05.2007. 12:00
Izvor: B92
Indija će praviti noutbuk za 10$
Noutbuk računar koji namerava da razvije indijsko Ministarstvo za ljudske resurse imaće u početku proizvođačku cenu, sa svim uračunatim troškovima, od 47 dolara da bi se za dve godine cena spustila na 10 dolara.
Ministarstvo je dalo saopštenje par dana pošto je inicijator akcije OLPC (One Laptop Per Child - Jedan kompjuter za svako dete) Tehnološki institut Masačusets (MIT) objavio da će cena tih raccunara namenjenih zemljama u razvoju biti mnogo veća nego što se očekivalo.
Kako je preneo dnevnik "Times of India”, već postoje dva predloga za izradu noutbuka, ali pošto autori nameravaju da zaštite njegov dizajn nikakvi detalji nisu objavljeni. Jedino je poznato da će ceo hardver biti integrisan na matičnoj ploči računara.
Indija veruje da će za noutbuk od 10 dolara vladati veliko interesovanje što će i omogućiti da se cena sputi na tu vrednost, a što će zahtevati prodaju od milion kompjutera. Niska cena, smatraju u Indiji, biće pored ostalog moguća i zato što će neke delove za računar proizvoditi lokalne fabrike.
Planirana cena je u suprotnosti sa nedavno objavljenom informacijom o povećanju cene dugo obećavanog OLPC koji je ove godine trebalo da stigne do prvih korisnika. Noutbuk namenjen zemljama u razvoju koji je prvobitno trebalo da košta 100 dolara biće znatno skuplji jer u ovom momentu samo troškovi proizvodnje dostižu 175 dolara.
Da bi bilo moguće troškove svesti na prvobitno planiranih sto dolara moralo bi unapred da bude naručeno tri miliona uređaja.