Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Najbolji Debian do sada
14.05.2007. 12:00
Izvor: B92
Najbolji Debian do sada
Nakon nekoliko meseci čekanja i pažljivog nadzora Debianovih mailing listi, pretplaćeni korisnici liste za obaveštenja su 8. aprila dobili email sa zvaničnom potvrdom objavljivanja novog stabilnog izdanja sa oznakom 4.0 i kodnim imenom Etch.
Samo dan pre objavjivanja nove stabilne verzije, sada već “oldstable” izdanje 3.1 Sarge je dobio šesti update. Za treutak se moglo pomisliti da Etch neće skoro, ali je već sutradan objavljen. Razvoj ovog izdanja je trajao dvadeset i jedan mesec, a Etch je već dugo bio u ekspoataciji kao testing, tako da su korisnici Debiana mahom već bili upućeni u njegove mogućnosti i kvalitete.
Etch se distribuira na impresivnom broju CD medija (21) odnosno 3 DVD-a sa enormno velikim brojem paketa na sebi (preko 18000). Tokom instalacije se koristi samo jedan disk (prvi), koji po defaultu instalira GNOME okruženje. On može biti zamenjen varijantama koje instaliraju KDE ili XFCE, a ostatali diskovi se koriste kao izvori paketa. Etch je moguće instalirati na 11 različitih hardverskih arhiektura, dok je AMD64 sada zvanično u ponudi.
Glavna novina kada je instalacija u pitanju, pored ugrađene podrške za kriptovane particije, je grafičko okruženje. Debian Installer je dobio GUI koji korake koje je do sada trebalo činiti u terminalu prebacuje u grafičko okruženje, pa se ovaj vid instalacije ne razlikuje puno od onog u terminalu, kada su kompleksnost i kontrola u pitanju. Kako je instalacija u terminalu generalno lak posao, sada je korisnicima koji više vole instalaciju sistema “na klik” omogućeno da instaliraju Debian shodno svojim afinitetima. Podrazumevana instalacija ipak ide u terminal, dok je sa GUI potrebno uneti installgui prilikom inicijalizacije boot diska. Podrazumevana instalacija je dobro automatizovana, pa instaler u većini slučajeva pronalazi optimalnu konfiguraciju koju korisniku nudi na pregled. Stabilnost je na nivou Debian stable sistema.

Debian desktop
Iako je oduvek važio za distribuciju namenjenu iskusnim korisnicima GNU/Linuxa, novo izdanje Debiana je na najboljem putu da promeni takvu reputaciju. Operativni sistem nakon instalacije će u većini slučajeva biti potpuno funkcionalan, sa uredno podešenim hardverom i regulisanim pravima običnog korisnika.
U srcu Debian Etcha se nalazi Linux kernel verzije 2.6.18 koji po defaultu ima podršku za višeprocesorske sisteme (SMP). X.org server se isporučuje u verziji 7.1, pa se AIGLX dobija već zapakovan kao deo X-a. GNOME u Etchu nije previše svež, pa je prema zvaničnim dokumentima zastupljen u verziji 2.14, mada ima paketa iz verzije 2.16. KDE 3.5.5 i XFCE 4.4 zaokružuju ponudu mainstream grafičkih okruženja. Programi su nešto aktuelniji, pa su prisutne debrendirane Mozilla aplikacije vrlo sveže - Iceweasel (Firefox) 2.0.0.3, Icedove (Thunderbird) 1.5 i Iceape (Seamonkey) 1.0.8. Fleksibilniji stav Debiana kada su u pitanju nove verzije paketa pokazuje i Gaim 2.0.0Beta5, dok je OpenOffice.org zapakovan u verziji 2.0.4. Mplayer 1.0 RC1 je takođe tu.
Debian je veoma poznat kao “rock-solid” serversko rešenje, a Etch donosi najpopularnije serverske aplikacije kao što su MySQL 5.0.32, PostgreSQL 8.1.8, Apache 2.2.3, te PHP 4.4.4 i 5.2.0. GCC je zastupljen u verziji 4.1.1, dok se u non-free repozitorijumu može naći Sun Java 5.

Veliki korak napred
Nakon instalacije desktop sistema, uočavaju se napori Debian zajednice da Etch bude što prijemčiviji širokom krugu korisnika. Servisi za automatsku mrežnu konfiguraciju, podrška za bežične uređaje, ili userfriendly update menadžer se instaliraju i pokreću po defaultu, kako bi “out of the box” ugođaj bio što bliži optimalnom.
Instalacija sistema je sada daleko lakša za neiskusne korisnike, mada treba primetiti da instaler više ne dodaje diskove sa paketima u bazu, tako da je to potrebno učiniti nakon instalacije. Istina, to nije težak posao, pa ko ne voli terminal i apt-cdrom, može ga obaviti pomoću Synaptica koji nudi mogućnost dodavanja novih diskova u bazu paketa. Za upgrade sa Sargea se preporučuje aptitude.
Celokopni utisak koji Debian 4.0 ostavlja je odličan. Sistem je doveden do maksimuma kada su stabilnost i performanse u pitanju, pri čemu prilično svež softver čini dostupnim većinu mogućnosti koje poseduje. Zajednica je dobila novo odlično izdanje enterprise kvaliteta, za šta Debian stable i jeste sinonim. Etch je trenutno vrh ponude kada je celokupna distro scena u pitanju, bilo da se radi o radnim stanicama ili serverima. Njegov kvalitet takođe pokazuje zašto su distribucije bazirane na Debianu popularne, mada su svi derivati trenutno u senci stabilnog Debiana. Tako će verovatno i ostati, bar dok Etch bude bio svež.