Slobodno vreme
Tehnologija
Revolucija na pomolu? Blu-ray Disc
15.05.2007. 12:00
Izvor: PC magazin
Revolucija na pomolu? Blu-ray Disc
Svetski brend za digitalne tehnologije, Sony, na nedavno održanom Sony Media Experience seminaru u Grčkoj, predstavio je nove trendove i dostignuća u oblasti digitalne tehnologije.
Fujio Nishida, predsednik Sony-ja za Evropu, istakao je na samom otvaranju značaj High Definition tehnologije, rekavši da je danas “Sony HD, i HD je Sony”. Porast korišćenja HD tehnologije predstavio je činjenicom da je rast u 2005. godini iznosio 35%, za razliku od ove i naredne godine, u kojima se očekuje rast od čak 70% na eropskom tržištu.
U godini u kojoj je Sony lansirao PLAYSTATION 3 u Evropi, predstavljen je i sasvim novi koncept koji ce imati značajne uticaje na budućnost filmske industrije - Sony Blu-ray Disc, revolucionarna tehnologija koja nudi potpuno realan doživljaj i maksimizaciju mogućnosti HD platforme u nameri da korisniku pruži jedinstvena iskustva na polju zabave i komunikacije.
Više od 90% vodećih Holivudskih studija podržava Blu-ray Disc™
a evo i zašto…
Kao odgovor na brzo rastuću potražnju na tržištima širom Evrope, Sony je najavio najnovijeg člana svoje Blu-ray Disc porodice - koja uključuje igračke konzole, montažu, a sada i vrhunski doživljaj kućnog bioskopa visoke rezolucije.
Blu-ray Disc potpuno transformiše ideju zabave svojom maksimalnom rezolucijom slike i zvukom neverovatne jasnoće. Pozicioniran kao apsolutno bioskopsko iskustvo, ovaj čitač izdiže visoku rezoluciju na novi nivo i najatraktivnije je iskustvo u zabavi ikada napravljeno.
Dizajniran za one kojima je stalo do kvalitetne kućne zabave, ovaj čitač je jedan od najjačih i najinteligentnijih proizvoda koje je Sony ikada razvio.
Neverovatan kvalitet slike i realizam sa 1080p videom potpune visoke rezolucije. Zajedno sa 24p True Cinema, uživajte u filmovima tačno onako kako je reditelj nameravao, uz istu visinu zvuka i brzinu, kao i kvalitet slike koji oduzima dah.
“Surround” zvuk sa dubinom i jasnoćom kao nikada ranije – kvalitet je toliko dobar da ćete se osećati kao u bioskopu.
Sa Blu-ray Disc™ filmovima sada su dostupni do sada neviđeni interaktivni bonus dodaci, jer taj format poseduje pet puta veći kapacitet nego današnji DVD diskovi.
Unapredite kvalitet vaše postojeće DVD kolekcije jer je čitač poseduje kompatibilnost sa prethodnim formatima i proširuje kvalitet signala sa DVD diskova, poboljšavajući kvalitet prikazivanja filmova koje već posedujete.

Šta je Blu-ray Disc?
Prvi evropski Sony Blu-ray čitač diskova uspostavlja nove standarde na polju audiovizuelnih mogućnosti i lakoće korišćenja televizije visoke rezolucije
BDP-S1E predstavlja jedan od najmoćnijih i najinteligentnijih modela opreme za kućnu upotrebu koje je ova kompanija ikada razvila: čitač postavlja nove standarde audiovizuelnog prezentovanja filmova visoke rezolucije. Izvanredno dizajnirani BDP-S1E je savršeno kompatibilan sa Sonyjevim ‘BRAVIA’ Theatre konceptom, da bi proizveo jedan od najzadivljućijih i najatraktivnijih ikada osmišljenih doživljaja u oblasti zabave.
Ljubitelji filma će uživati u sistemu 24p True Cinema ugrađenom u ovaj Blu-ray čitač diskova. Filmske kamere zapravo snimaju brzinom od 24 sličice u sekundi, ali je tradicionalno neophodna konverzija za prikazivanje na televiziji koja ima veći broj sličica u sekundi. Rezultat je odstupanje od 4% od originala: film koji se prikazuje na televiziji zapravo ide 4% brže u odnosu na original, a i zvuk je povišen za 4%. Kad se BDP-S1E poveže sa televizorom sa 24p mogućnostima, kao što je ‘BRAVIA’ D3000 serija, originalne 24 sličice u sekundi se prikazuju tačno onako kako ih je kamera prvobitno snimila. Možete da vidite – i čujete – tačno ono što bi trebali, tačno onako kako je reditelj nameravao.
Sony je pozicionirao BDP-S1E kao krajnje bioskopsko iskustvo; a sa više od 250 filmova dostupnih na Blu-ray diskovima u Evropi, potrošači mogu biti sigurni da se o njihovim različitim ukusima vodilo računa. Bez obzira da li je u pitanju Bond akcija u “Casino Royale”, misterija “Da Vinči koda”, ili romantična zabava kao “Hitch”, ljubitelji filma mogu računati na to da će im Blu-ray Disc ponuditi mnogo veći izbor, jer sedam od osam vodećih holivudskih studija nudi ovaj format.
BDP-S1E čitač za Blu-ray Disc naslove obezbeđuje puni 1920 x 1080p (progresivni) video signal visoke rezolucije. Tako da ne morate da brinete za vašu impresivnu postojeću kolekciju filmova na koju ste tako ponosni… Kada pustite svoju postojeću DVD kolekciju na BDP-S1E, 1080p sistem proširivanja video signala (upscaling facility) izvlači vaše stare filmove iz domena DVD videa i prikazuje ih u novom svetlu i sa karakteristikama koje su bliže HD rezoluciji.
“Baš kao što Blu-ray Disc predstavlja revoluciju na tržištu proizvoda za kućnu zabavu, tako ovaj novi čitač predstavlja novi standard kvaliteta kome treba stremiti na Evropskom tržištu”, komentariše Andreas Diter, potpredsednik TV Operations, Sony Europe. “Ima udarnu snagu boksera superteške kategorije, izgled supermodela i za ozbiljne AV entuzijaste funkcioniše zaista jednostavno i logično. Naše poverenje u Blu-ray format je takvo da planiramo da najavimo još širu porodicu proizvoda tokom narednih meseci. Čekajte nove vesti!”

Zadivljujući izgled – intuitivan dizajn
Iza spoljašnjosti tankog aluminijumskog kućišta sa finišom od pravog stakla nalazi se sistem inteligentih rešenja koja se retko viđaju na tržištu potrošačke opreme. Pošto je razvijen kao integralni deo Sony ‘BRAVIA’ Theatre koncepta, sinhronizacija BDP-S1E čitača i Sony ‘BRAVIA’ televizora, HiFi sistema i risivera se rešava jednostavnim pritiskom na jedno dugme, a ‘BRAVIA’ Theatre Sync funkcija ukida potrebu za zbunjujućom navigacijom višestrukim hardverskim kontrolama. Samo nekoliko minuta nakon što izvadite čitač iz kutije, on će se naći u srcu vašeg sistema kućnog bioskopa visoke rezolucije i upotpuniti dizajn enterijera oko sebe. Neverovatna pažnja posvećena dizajnu detalja ogleda se u izboru autentičnih materijala, kao što su prednji deo od specijalno obrađenog stakla i elegantno aluminijumsko kućište. Stakleni prednji deo svetluca u tamno plavoj boji, koje se gasi kada se stiša svetlo u kućnom bioskopu, dozvoljavajući pažnji publike da se posveti slici na ekranu.

Tehnička superiornost
Prepoznajući važnost audio komponenti unutar sveta visoke rezolucije, BDP-S1E omogućava do 8 kanala nekomprimiranog linearnog PCM digital audio izlaza kroz HDMI, kao i kroz Dolby Digital Plus. Audio performanse najvišeg kvaliteta su osigurane odvojenim audio kolima, upotrebom precizno podešenih audio komponenti visokih performansi, čvrstim kosturom konstrukcije šasije, nosačima drajva i decentriranim izolovanim nožicama.
Usvajanje “x.v.Colour” (Sony implementacija standarda video signala xvYCC), je još jedna ilustracija odlučnosti kompanije da u Evropi podigne standard kućne zabave visoke rezolucije. Potrošači sada mogu da uživaju u do skoro duplo više sRGB signala boje kad puštaju diskove snimljene AVC-HD kamkorderima.
Čitač podržava različite visoko kvalitetne video kodeke, uključujući MPEG2, MPEG4-AVC i VC1. HDMI interfejsi obezbeđuju najšire mogućnosti međusobnog povezivanja uređaja, dok je za vlasnike televizora visoke rezolucije koji nemaju HDMI ulaz standardno instaliran analogni komponentni izlaz za 1080i (interlace). Čitač takođe podržava i BD-ROM, AVC-HD, CD i DVD plejbek sa DVD/DVD±R/±RW enkodiranih diskova, kao i MP3 audio datoteke i JPEG slike sačuvane na DVD±R/±RW diskovima.

Blu-ray Disc će biti dostupan širom Evrope od leta 2007.
Iz navedenih razloga, s pravom se očekuje da će Blu-ray Disc izazvati pravu revoluciju i značajne promene, kako u Holivudu, tako i širom sveta, na nivou individualnih potrošača.