Slobodno vreme
Tehnologija
Otkriven virus za Appleov iPod?
17.05.2007. 12:00
Izvor: B92
Otkriven virus za Appleov iPod?
Poznata antivirusna kompanija Kaspersky Labs saopštila je da je otkriven prvi virus koji napada popularni Appleov MP3 plejer iPod.
Iako su stručnjaci iz kompanije Kaspersky Labs saopštili da se radi o virusu Podloso, i objasnili način njegovog širenja, mnogima njihovo otkriće deluje neubedljivo. Budući da se radi o virusu koji napada sisteme sa Linuxom, potrebno je da korisnik iPoda pre svega instalira Linux na svom ljubimcu. Virus se ne pokreće automatski, niti uz njega korisniku stiže priložena zlonamerna datoteka, tako da su čak i stručnjaci kompanije Kasperky naveli da Podloso ne predstavlja stvarnu pretnju. Ipak, ako se koji slučajem pokrene, virus će zaraziti sve izvršne datoteke sa nastavkom .elf, i na ekranu plejera ispisati poruku "Zaraženi ste virusom Oslo, prvim virusom za iPod pod Linuxom" ("You are infected with Oslo, the first iPodLinux Virus").
Otkrivanje virusa Podloso nije prvi slučaj pojavljivanja virusa koji napada popularni Appleov plejer. Prošle jeseni, korisnici iPoda su bili upozoreni na pojavljivanje virusa RavMonE.exe, međutim u tom slučaju radilo se o virusu koji je na iPod stigao sa inficiranog računara koji je kao operativni sistem koristio Windows.
Mišljenja drugih antivirusnih stručnjaka o pojavljivanju virusa koji napadaju Appleove sisteme su podeljena. Dok neki smatraju da se u slučaju virusa Podloso radi o laboratorijskom eksperimentu, odnosno svojevrsnom "prototipu" virusa koji je trebalo da ispita određene zamisli svojih autora, ima stručnjaka koji smatraju da kompanija Apple u poslednje vreme dobija na popularnosti među hakerima koji sve češće za svoju metu biraju njene softverske i hardverske proizvode.