Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Piraterija softvera stagnira ali šteta raste
17.05.2007. 12:00
Izvor: Mondo
Piraterija softvera stagnira ali šteta raste
Obim svetske piraterije kompjuterskog softvera je isti već tri godine ali šteta raste, saopštio je Savez američkih proizvodjača softvera (BSA).
Istraživanje BSA pokazuje da od svaka dva dolara potrošena na zakoniti softver, jedan dolar ide piratima.
"Loša vest je da je obim piraterije u svetu neizmenjen," kaže izvršni direktor BSA Robet Holeman (Holleyman). "Gubici rastu zato što svetsko tržište raste."
Mada je piraterija u padu u 62 države od 2005. godine do 2006, ovi dobici su poništeni rastom prodaje kompjutera u oblastima koje su najviše ogrezle u gusarenje softvera.
Izveštaj tvrdi da je 35 odsto svog softvera ugradjenog u lične računare tokom prošle godine u svetu dobijeno ilegalno. Ceni se da bi prodavci softvera mogli da na račun pirata izgube oko 180 milijardi dolara u naredne četiri godine.
Kritičari kažu da su ove brojke preterane jer je malo verovatno da bi oni koji nabavljaju falsifikovani softver platitli punu cenu za legalni.
BSA kaže da je nivo piraterije u Kini, drugom najvećem tržištu ličnih računara u svetu posle SAD, pao za 10 procenata u protekle tri godine, što je softverskim kompanijama uštedelo oko 864 miliona dolara.
Pad u Kini uravnotežen je pojačanim gusarenjem na Bliskom istoku i Africi, kaže BSA.
Izveštaj, u pregledu 102 države, odredjuje Jermeniju, Moldaviju i Azerbejdzan medju najgore svetske lopove softvera. U tim zemljama samo jedan od 20 programa je nabavljen legalno.
SAD, Japan i Novi Zeland su medju onima koji najviše poštuju zakon, ali i tamo je gotovo svaki četvrti softver piratski.