Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Prodato 40 miliona primeraka "Viste"
18.05.2007. 12:00
Izvor: Mondo
Prodato 40 miliona primeraka "Viste"
Američki i svetski gigant "Majkrosoft" (Microsoft) prodao je blizu 40 milona primeraka svog novog operativnog sistema Vindouz vista (Windows Vista) u prvih 100 dana od njegovog pojavljivanja na tržištu, prenosi Rojters.
Predsednik "Majkrosofta" Bil Gejts (Gates) izjavio je u Los Andjelesu da je okretanje korisnika ka uvodjenju digitalizacije u svoje živote doprinelo da Vista postane do sada najbrže prodavani operativni sistem te najveće svetske kompanije za pravljenje kompjuterskih programa i operativnih sistema.
"Zaista sam uzbudjen kako je sve to ispalo", kazao je Gejts na konferenciji "Majkrosofta" i dodao da su sa novim operativnim sistemom neke od ranije ekskluzivnih računarskih funckija sada postale uobičajene, poput veb kamere i raznih oblika daljinske kontrole funkcija na kompjuteru.
"Majkrosoft" je, želeći da udovolji različitim potrebama korisnika, razvio nekoliko varijanti svog poslednjeg operativnog sistema Viste.
Prema pokazateljima, Vista premijum, najnaprednija od svih verzija, najbolje se prodaje i u dosadašnjoj ukupnoj prodaji učestvovala je sa čak 78 odsto.
On je kazao da je kompanija zvanično dala naziv za sledeću generaciju softvera za servere Vidouz server 2008. Taj program ranije je bio poznat pod razvojnim imenom Longhorn.
Vindouz server je operativni sistem namenjen radu sa serverima, ekvivalent operativnom sistemu koji radi na običnim personalnim računarima.
Vindouz operativni sistem je najzastupljeniji sistem na računarima širom sveta. Procenjuje se da više od 95 odsto korisnika kompjutera koristi taj operativni sistem.
Novi operativni sistem je vrlo zahtevan, što se tiče hardverskih uslova. Da bi se koristila njegova najbolja verzija, većina prosečnih korisnika mora da kupuje nove komponetne za svoj računar, posebno računarsku memoriju, procesore i grafičke kartice.
To je bio i osnovni razlog zbog kojeg su brojni analitičari tržišta, pre Vistinog pojavljivanja, izražavali sumnju u brzi uspeh "Majkrosoftovog" novog proizvoda.
Akcije "Majkrosofta" na berzi u utorak su skočile za sedam centi i sada jedna akcija te kompanije vredi 30,94 dolara.